Мира Радева: Мандатът на кабинета? Това е тема за врачки!

Мира Радева: Мандатът на кабинета? Това е тема за врачки!
Снимка: www.potv.bg
A A+ A++ A

Мирослава Радева е доктор по социология в Института по социология към БАН от 1986 година.

Преподава в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. От 1991 година ръководи Института за социални изследвания и маркетинг „МБМД“.

Г-жо Радева, какво е вашето мнение за новия кабинет?

В общи линии нямам склонност да обсъждам който и да било кабинет, преди да видя действията му. Аз съм от хората, които слабо познават кой кой е, камо ли в политиката. Не се занимавам с такива неща. И второто нещо е, че за мен като социолог най-важно е хората как ще приемат този кабинет. За момента, първо, е рано за обществена реакция, а и нямам такива данни. Така, че моят съвет е да изчакаме малко, да видим какво ще се случва в публичното пространство. Защото правителството още не е гласувано. И по-нататък да направим проучвания, за да видим хората дали харесват първите им действия. Трябва да изчакаме.

Какви трябва да са първите три задачи на новия кабинет?

То е ясно, че първата им задача е, общо взето, да се намали социалното и политическото напрежение. Защото тези избори бяха белязани от изключително напрежение. И икономическо, и политическо, и социално. Самият факт, че още преди да са го номинирали един министър, вече беше изхвърлен от „Фейсбук“, показва, че обществото е изключително чувствително. И че може би за първи път след управлението на Борисов (защото Борисов беше първият, който три пъти казват нещо медиите и той отрязва главата на някой министър), изглежда, че новият кабинет ще бъде склонен много бързо да взема решения под натиск на медиите и на общественото мнение. Което по принцип е добър знак в две посоки. От една страна, че обществото държи властта в ръцете си и вече умее да я използва. И от друга - управляващите са разбрали, че няма къде да ходят. Трябва доста внимателно да стъпват по тънкия лед.

А дали ще успее да изкара мандата си това правителство?

О, не, моля ви се...Нека да доживеем до утре, да го гласуват. Това е тема за врачки.

#Мира Радева #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"