Употребата на наркотици в Европа остава исторически висока

Употребата на наркотици в Европа остава исторически висока
6500 смъртни случая от свръхдози са били регистрирани през 2011 г. спрямо 7000 случая през 2010 г. и 7700 случая през 2009 г., в повечето случаи заради употреба на опиати, често в комбинация с други субстанции като алкохол.
A A+ A++ A

Употребата на незаконни наркотици остава исторически висока в Европа, която трябва да се справя с нови заплахи със синтетични продукти, които са все по-многобройни и с нов начин на употреба, предупреди Европейският център за мониторинг на наркотиците и токсикоманиите (OEDT) в ежегодния си доклад.

Макар потреблението на кокаин и канабис да проявява признаци на ерозия, както и броят на новите потребители на хероин и прибягването до инжекции, центърът, базиран в Лисабон, подчертава, че 85 милиона възрастни европейци са употребявали незаконни наркотици през живота си.

OEDT посочва, че пазарът на наркотици, „който все повече се променя“, „е по-гъвкав и динамичен“. „Въпреки признаците на тенденция към понижаване“ в някои страни канабисът остава най-употребяваният наркотик в Европа с „разширен и сравнително солиден пазар“, на който растението канабис заема все по-голямо място за сметка на канабиса-смола, внасян предимно от Мароко.

Почти всички европейски страни вече съобщават за собствено производство на продукта (за лично потребление или за производство във ферми, контролирани от мафията). Друга промяна е появата неотдавна на голямо разнообразие от синтетични продукти, „аналогични на канабиса“, които могат да бъдат „изключително силни“ и които човек намира „в почти всички европейски страни“.

Центърът изразява безпокойство относно факта, че около 3 милиона европейци ежедневно консумират канабис, и подчертава, че броят на потребителите, подлагащи се на лечение за първи път заради проблеми, свързани с канабиса, е нараснал с около една трета между 2006 и 2011 г.

Общо в Европа Европейската система за ранно предупреждение е установила 73 нови психоактивни синтетични вещества, продавани често в интернет. През 2011 г. те бяха 49.

Сред новите наркотици 19 са били химически продукти, които са „малко известни или неясни“, а 14 са били нови синтетични стимуланти като амфетамините и екстазито, които конкурират в известна степен кокаина. Макар потреблението на хероин да продължава да намалява в повечето европейски страни, както и инжектирането на наркотици, центърът отбелязва, както и миналата година, „нови огнища на зараза със СПИН в Гърция и Румъния“ и призовава за предоставянето на „подходящи услуги в областта на намаляването на рисковете“.

В доклада се отбелязва още, че „скрита епидемия“ на хепатит С, включително предавана чрез размяната на спринцовки, не се приема достатъчно сериозно от властите. Макар потреблението и изземването на кокаин да намалява в редица европейски страни, информацията за остри и хронични проблеми, свързани с употребата на кокаин продължава, отбелязва центърът, според който най-малко 475 души са починали по причини, свързани с този наркотик през 2011 г.

6500 смъртни случая от свръхдози са били регистрирани през 2011 г. спрямо 7000 случая през 2010 г. и 7700 случая през 2009 г., в повечето случаи заради употреба на опиати, често в комбинация с други субстанции като алкохол.

 

АФП, по БГНЕС

#Европа #наркотици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници