Старозагорци решават съдбата на полигон "Змейово" на референдум

Старозагорци решават съдбата на полигон "Змейово" на референдум
Точно в 7:00 часа отвориха всички секции в Старозагорска община. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Жителите на Стара Загора решават бъдещето на военния полигон „Змейово" на референдум днес.

Те могат да упражнят правото си на глас от 7 часа, когато отвориха всички секции в Старозагорска община, като отговорят на въпроса: Да бъде ли закрит Централният артилерийски технически изпитателен полигон "Змейово"?

Инициатори на допитването са старозагорски граждани, според които атмосферният въздух и околната среда в региона са замърсени и има повишен риск от заболявания.

Представители на инициативната група "За чист въздух над Стара Загора" твърдят, че има замърсявания на въздуха със серен диоксид, азотен диоксид, азотен окис, фини прахови частици, сероводород, хлороводород, фосген, циановодород, над пределно допустимите норми, както и редица тежки метали в околната среда.

Според министъра на отбраната Тодор Тагарев обаче полигон "Змейово" е нужен на Българската армия и на отбранителната индустрия.

„При съмнения, че полигонът е замърсител, незабавно бихме предприели действия, за да се преценят основанията за съществуването му и начинът, по който той функционира, но нямаме такива притеснения", посочи Тагарев.

Министерството на околната среда и водите излезе със становище, според което замърсяването в Стара Загора не е от полигона.

Според данните на Изпълнителната агенция по околна среда за периода 2008-2012 г. средноденонощната норма за фини прахови частици в с. Остра могила е превишена между 2 и 16 пъти годишно, а за с. Ръжена - между 17 и 54 пъти годишно при допустима норма от 35 превишения на година.

Средногодишната концентрация на прах в района на Стара Загора е далеч под допустимите норми, заявяват експертите.

#Змейово #Стара Загора #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници