България е лидер по сигнали в ОЛАФ от частни източници

България е лидер по сигнали в ОЛАФ от частни източници
Ако от една страна идват много сигнали от частни източници и много малко от обществени източници, или държавата е много честна, или няма доверие в ОЛАФ, обясни директорът на службата Джовани Кеслер. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

От България в ОЛАФ са постъпили най-много сигнали от т.нар. частни източници, показва годишният доклад на Европейската служба за борба с измамите с евросредства, цитиран от БНТ.

Работата на ОЛАФ е да разследва сигнали за неправилно похарчени европейски пари.

Службата не може да задължи държавите или фирмите да върнат парите, а прави препоръки.

Миналата година е имало препоръки за връщане на 284 милиона евро, но в европейския бюджет са били възстановени три пъти по-малко - 94.5 милиона евро. През 2012 г. службата е приключила рекорден брой разследвания - 465.

Тази година ОЛАФ не дава броя на разследванията по държави.

"Разследванията стават все по-европейски, а не национални. Дори за най-обикновените измами. Да вземем случай в България. Измамникът, получил европейските пари, е българин. Но фактурите са били издадени в Германия. Тогава този случай български ли е, или е германски? Или и двете? И това е прост случай. Има доста по-сложни. Заради това не даваме класация по държави, защото посочването на отделна държава е подвеждащо", обясни Джовани Кеслер, генерален директор на ОЛАФ.

Друг канал за приемане на сигнали са обществените източници - Европейската комисия, държавни институции и организации. През миналата година за България са получени само четири такива сигнала.

"Ако от една страна идват много сигнали от частни източници за възможни нарушения и много малко или никакви сигнали от обществени източници, тогава има проблем. Ако има големи разлики това означава, че или държавата е много честна и няма измамници, или няма доверие в ОЛАФ. Според това съотношение най-голямо доверие в службата има Германия - 38 сигнала от обществени организации и също толкова от частни източници. Разбирате, че в България положението е съвсем различно", посочи Кеслер.

#България #ОЛАФ #Джовани Кеслер #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници