Администрацията на Ватикана не пуснала част от българската делегация

Администрацията на Ватикана не пуснала част от българската делегация
Служители от българското посолство обясниха, че в последния момент ватиканската администрация е съкратила предварително уточнения брой на делегатите без мотиви и без да предупредят за това предварително. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Администрацията на Ватикана изненадващо не е допуснала част от делегацията, водена от българския премиер Марин Райков, на традиционната аудиенция при папата на 24 май, съобщи БНР.

Оперната певица Александрина Пендачанска, председателят на БАН Стефан Воденичаров и режисьорът Явор Гърдев не бяха допуснати на аудиенцията и останаха да чакат в двора на Ватикана.

Служители от българското посолство обясниха, че в последния момент ватиканската администрация е съкратила предварително уточнения брой на делегатите без мотиви и без да предупредят за това предварително.

По време на церемонията в българското посолство в Рим по случай 24 май министър-председателят връчи орден „Мадарски конник" първа степен на италианския адвокат Джузепе Консоло за неговата помощ за изчистване името на България от обвиненията за атентата срещу Папа Йоан Павел Втори.

„В едни много тежки времена за България, в един период, който беше силно белязан от Студената война, г-н Консоло помогна на България да изчисти името и образа си. В периода 1982-1986 година България трябваше да докаже на света, че нейното име не може да бъде отъждествявано с един от най-ужасните актове на насилие – атентата срещу папата", подчерта Райков.

По-рано премиерът се срещна с италианския си колега Енрико Лета, като акцентът на разговорът им е бил енергетиката.

„Аз настоях много на значението, което ние отдаваме на проекта „Набуко Запад", на политиката на диверсификацията не само на маршрутите, но и на източниците, подход, който е в основата на българската политика в сферата на енергетиката. Лета също имаше своите анализи, които сподели с мен с оглед на проблемите, които са пред италианската икономика, те също не са малко", коментира Райков.

#Марин Райков #Италия #Рим #Енрико Лета #папа Франциск #Ватикана #Александрина Пендачанска #Стефан Воденичаров #Явор Гърдев #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници