Протестите и скъпият ток изгониха руските купувачи на имоти

Протестите и скъпият ток изгониха руските купувачи на имоти
В края на миналата година руснаци протестираха на Тишинския площад в Москва срещу измамите с недвижимост в България. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Уличните протести в България през зимата и високите сметки за ток в България стреснаха руските купувачи на имоти, затова търговията намалява, съобщава „Капитал daily“.

30% по-малко са огледите през първите месеци на годината, което предполага и по-малко сделки, сочат проучванията на компанията GreenLife, която строи и управлява ваканционни комплекси в Созопол и Банско.

„От този спад едва 5% са резултат от естествения процес на умора сред купувачите, докато останалите 25% са плод на политическите вълнения в страната и начина на отразяването им в руската преса“, обясни Мариана Даскалова, търговски директор на компанията.

Търговците от бранша се опитват да привлекат руснаците с думи като „спокойствие“ и „достъпен живот“.

„През последните месеци обаче това не съответстваше на телевизионните новини за протести, самозапалвания и високи сметки за ток“, коментира изпълнителният директор на GreenLife Теофил Петров.

Според него в Русия от месеци се води антибългарска кампания и протестите и усещането за безвластие се преекспонират, за да бъде създаден негативен имидж.

Според други представители на пазара възпиращ фактор за нови покупки сред руснаците са имотните измами.

„Лошият имидж на България идва по-скоро от имотните измами, липсата на регулация на пазара и често пъти лошото управление на ваканционните комплекси, където руски граждани са купили имоти“, коментира управителят на бургаската агенция „Омега“ Диана Иванова.

#България #Русия #имоти #Диана Иванова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници