Холандия отваря трудовия пазар за България от 2014 г.

Холандия отваря трудовия пазар за България от 2014 г.
На въпрос склонно ли е холандското правителство да промени позицията си по отношение влизането на България в Шенген, посланикът посочи, че това е трудно е да се прогнозира. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Холандия няма да затегне режима на трудовата миграция за българите, а напротив, ще отвори трудовия си пазар от 1 януари 2014 г., обяви холандският посланик в България Карел ван Кестерен на посещение в Момчилград, предава БГНЕС.

Коментарът на Кестерен идва на фона на разкритите дълго практикувани схеми за източване на социални помощи и осигуровки, които той определи като много сериозен проблем.

„Това е един сериозен проблем, защото идеята не е хората да отиват на определен трудов пазар и да вземат социални помощи, без да са допринесли за тяхното формиране. Но на 1 януари 2014 г. трудовият пазар в Холандия ще бъде отворен за българи. В момента работим много активно за създаване на правила, за да се избегнат моменти като експлоатация на хора в нашия бизнес“, обясни холандският дипломат.

„Ние смятаме, че някои българи са се възползвали от системата в Холандия, но това не означава, че България се е възползвала - ние сме партньорски държави и си имаме пълно доверие“, заяви Кестерн.

Той съобщи, че през юни в София ще пристигне експертна мисия, която съвместно с българското правителство ще работи над всички отворени въпроси за трудовата миграция и ще търси най-добрите и оптимални за двете страни варианти.

На въпрос склонно ли е холандското правителство да промени позицията си по отношение влизането на България в Шенген, посланикът посочи, че това е трудно е да се прогнозира.

„Трудно е да прогнозираме как ще се развие позицията на холандското правителство по този въпрос. През декември ще има нов доклад за напредъка на България по въпросите на правосъдието и вътрешния ред, Холандия ще разгледа аргументите в него, за да вземе политическото си решение, както и останалите страни – членки на ЕС“, подчерта Кестерен.

Той все пак изрази личната си надежда, че „в обозримо бъдеще България ще влезе в Шенгенското пространство, тъй като страната е част от европейския проект“ и двете страни имат общо бъдеще.

„Мисля, че новото правителство трябва да се заеме с работа по най-бързия и добър начин, както казва президентът Росен Плевнелиев, да се захване за работа и да не губи много време в политикантстване. Нашите наблюдения са, че едно от най-важните неща са условията за правене на бизнес“, каза Кестерен и посочи, че усилията на посолството винаги са били за привличане на холандския бизнес в България.

„За съжаление обаче това още не е факт, дано успехът е в бъдеще. Днес научих, че 50% от младите хора на Момчилград живеят и работят в чужбина, иска ми се да имат по-добри условия и да остават в България“, каза дипломатът.

„Трябва да сме много щастливи, че в България нещата се случват по един много нормален и демократичен начин. Да се надяваме, че този политически процес ще доведе до едно силно правителство, което да прави най-добрите избори в интерес на хората“, коментира ситуацията в страната Кестерен и препоръча проектите с европейско финансиране „да продължават ефективно и позитивно, да няма напрежение, а да се случват по-хубави неща на хората“.

#Холандия #България #трудов пазар #Карел ван Кестерен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници