АФП: Новият БГ парламент започва работа в условията на криза

АФП: Новият БГ парламент започва работа в условията на криза
A A+ A++ A

 

От: АФП

 

Новият български парламент се събра за първи път след предсрочните парламентарни избори на 12 май, на които консерваторите и социалистите не успяха да постигнат достатъчно мнозинство, за да сформират правителство.

"Изпаднахме едновременно в политическа, социална, икономическа и парламентарна криза. Нека не задълбочаваме кризите, а да ги разрешаваме една по една", заяви президентът Росен Плевнелиев в речта си пред депутатите. Президентът отново призова за бързото сформиране на правителство с ясни приоритети, които да позволят да се излезе от безизходицата и да се отговори на очакванията на населението в областта на заетостта и растежа.

Десетки хиляди българи протестираха тази зима срещу високите сметки за ток, бедността и корупцията, което предизвика падането на правителството на консерватора Бойко Борисов. Седем души се самозапалиха, шестима от тях починаха, безпрецедентно събитие в страната.

Партия ГЕРБ на бившия бодигард Бойко Борисов е спечелила 97 места в 240-местния парламент, значително по-малко спрямо предишните избори през 2009 г., когато получи 117 места. БСП има 84 места, ДПС - 36, а Атака - 23. ГЕРБ, която е много изолирана, няма никакъв шанс да получи подкрепа за сформиране на правителство. Борисов обаче съобщи, че дължи на избирателите си да предложи кабинет на малцинството, макар че той няма да бъде одобрен.

Бившият каратист смята също така да поиска анулиране на изборите. Разкриването на голяма предполагаема изборна измама ден преди изборите предизвика реакции от страна на всички политически партии, които нямаха право да говорят в деня за размисъл. Неговата партия има срок до сряда да събере необходимите 48 подписа на депутатите и да внесе официален иск в Конституционния съд.

Ако Борисов не успее да сформира правителство, социалистите ще поемат щафетата със своя проект за антикризисен кабинет, съставен от експерти, чиято обявена цел е да изведе най-бедната държава-членка на ЕС от тежката социална и икономическа криза, през която преминава.

#Народно събрание #АФП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »