Виктор Орбан сравни Меркел с нацистите

Виктор Орбан сравни Меркел с нацистите
Виктор Орбан
A A+ A++ A

Унгарският премиер Виктор Орбан си навлече гнева на Германия, след като направи паралел между изявление на канцлера Ангела Меркел за изпращане на „кавалерия“ в Унгария и нацистката окупация на страната му, съобщава британският в. „Дейли Телеграф“.

Дипломатическият конфликт вероятно ще увеличи напрежението върху на моменти обтегнатите отношения между двете страни. Будапеща възразяваше срещу критиките на Берлин относно противоречивите поправки на унгарската конституция, критикувани и от ЕС. Запитана по тази тема миналата седмица, Меркел заяви, че „ще направи всичко възможно да върне Унгария в правия път“ и допълни: „но няма да изпращаме кавалерията точно сега“.

Орбан веднага направи паралел с Втората световна война. „Германците вече изпратиха кавалерия в Унгария, тя дойде под формата на танкове. Молбата ни е да не изпращат повече, тъй като това не даде резултат“, заяви Орбан в интервю за унгарско радио в петък.

Изявлението на Орбан беше осъдено от германския външен министър Гидо Вестервеле, който обвини унгарския лидер в „плачевно отклонение, което ние категорично отхвърляме“. При правителството на Орбан и неговата партия Фидес Унгария си създаде репутация на страна, страстно защитаваща собствената си политика срещу всякакви международни критики, които често осъждаше като намеса в суверенните й дела.

Но войнствените изявления на Орбан предизвикаха критика и в страната. Ласло Ковач, бивш външен министър, определи думите на премиера като несполучлива шега и допълни, че Меркел в действителност подчертала умерената позиция на Германия по отношение на Унгария. Орбан си навлече критики и заради връщането към войната предвид противоречивата роля на страната му в нея. Унгария е един от съюзниците на нацистка Германия по време на Втората световна война, докато Германия не установява марионетен режим в Будапеща през 1944 г.

#Виктор Орбан #Унгария #Меркел #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници