Foxconn продължава да нарушава китайския кодекс на труда

Foxconn продължава да нарушава китайския кодекс на труда
A A+ A++ A

Вниманието към условията на работа в заводите на Foxconn в Китай беше привлечено преди няколко години след самоубийствата на служители на компанията и оттогава обаче не е спирало. Както компанията, така и нейни партньори непрекъснато уверяват потребителите, че следят стриктно за спазването на законите и за подобряване условията на труд, но изглежда, че това не е достатъчно.

Според последните доклади от инспекциите на заводите на Foxconn в Китай обаче компанията все още е далеч от изрядността. След като през 2012 г. Apple се включи към Fair Labour Association, заедно с Foxconn те трябваше да се съгласят на списък от 360 точки, за които да бъдат направени промени. Дотук двете компании, или пък Foxconn самостоятелно, са успели да се справят с 98,3% от дългия списък. Което не е лош резултат, но от Fair Labour Association съобщават, че един от основните проблеми остават дългите часове работа.

Според законите в Китай работниците не трябва да работят повече от 40 часа седмично, а извънредният труд не трябва да надвишава 36 часа на месец. Според Apple обаче работниците не трябва да работят над 60 часа седмично. Двете компании се бяха споразумели, че работниците във Foxconn не трябва да работят над 40 часа на седмица, но се оказва, че тези споразумения не се изпълняват.

Оказва се, че в предприятията на Foxconn се работи по 60 часа на седмица, а миналата година, когато беше премиерата на последния модел iPhone, дори са работили по 70 часа. От Foxconn казват, че очакват проблема с броя работни часове да бъде разрешен до юли тази година, така че ни остава около месец да разберем дали това наистина ще се случи.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници