Орешарски: Застрашено е усвояването на еврофондовете

Орешарски: Застрашено е усвояването на еврофондовете
Според Орешарски сред приоритетите на новото правителство трябва да е насърчаването на конкурентоспособността и публичните финанси. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Стоим пред заплахата за огромни неусвоени фондове. Имаме прекалено кратки срокове да актуализираме споразумението за партньорство с ЕС за следващите 7 години", предупреди номинираният за премиер от БСП Пламен Орешарски на пленума на партията.

Земеделието е един от източниците на растеж и на смекчаване на огромните проблеми с безработицата, посочи Орешарски, цитиран от „Фокус".

Той посочи, че безработицата расте застрашително, като в момента е 13,8% и че ще трябват допълнителни мерки за справяне с този проблем.

Според Орешарски сред приоритетите на новото правителство трябва да е насърчаването на конкурентоспособността и публичните финанси.

По думите му трябва да се работи и за повече социална солидарност, разширяване на системата за енергийно обновяване, промяна в политиката на ценообразуване на лекарствата, стъпки за последващо тяхно намаление, финансово подпомагане на семействата с деца, които ще бъдат първокласници тази есен.

За фирмите се предлагат съкратени срокове, отказ да се използват приходните агенции за силов натиск върху данъкоплатците, намаляване на държавните и ведомствени такси, особено за стартиращ бизнес.

"Трябват неотложни мерки за държавността, публично оповестяване за финансовото състояние на страната, нов тип парламентарен контрол, участие на министри в парламентарни комисии и задължителното им участие при приемането на законодателни мерки от тяхната компетентност", каза още Пламен Орешарски.

#Пламен Орешарски #еврофондове #ЕС #правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници