Samsung обещава 5G мрежи през 2020 г.

Samsung обещава 5G мрежи през 2020 г.
A A+ A++ A

Samsung направи интересна демонстрация на технология, която техният маркетинг определя като "5G". Инженерите на корейската компания са успели да осъществят предаване на данни със скорост 1 гигабит на разстояние от 2 км. Естествено, всичко това е в много ранна фаза на разработка и е твърде далеч от пускане на пазара, което дори според най-оптимистичните прогнози на Samsung няма да се случи преди 2020 г.

Основната причина е, че към момента за постигането на тази скорост е използвана клетка с 64 антени. Това пък значи, че устройството, което получава данните, трябва да отвори 64 канала за връзка с клетката, за да постигне обещаната скорост. Това пък от своя страна би съкратило живота на батерията на съответното устройство до няколко минути. На всичкото отгоре все още няма никакви наченки за създаване на някакъв единен стандарт за следващото поколение мобилни услуги.

Може би именно това е и причината в момента да текат всякакви експерименти, които да имат за цел да поставят нови рекорди при скоростите за пренос на данни. Съвсем наскоро японският оператор NTT Docomo направи подобна демонстрация с теоретична максимална скорост от 10 гигабита. И при японския тест, естествено, имаше малка подробност, че "мобилното устройство", което приемаше данните, в действителност беше микробус, който бе натъпкан с техника.

http://www.bbc.co.uk/news/technology-22507512

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници