Сърбия няма да махне институциите си от Косово

Сърбия няма да махне институциите си от Косово
Сръбският президент Борис Тадич официално заяви,че няма да приеме искането на международната общност за премахване на паралелните структури в Косово. Снимка: theepochtimes.com
A A+ A++ A

Сръбският президент Борис Тадич официално заяви,че няма да приеме искането на международната общност за премахване на паралелните структури в Косово.

Според него това ще доведе до изселването на сръбското население от Косово, предаде БГНЕС.

Късно снощи Тадич пристигна в Косово в манастира Високи Дечани, в западната част на страната.

Там той посрещна Рождество Христово. Сърбите отбелязват този християнски празник по стар стил.

"Аз съм подложен на огромен натиск за премахването на институциите. Този натиск идва от държавите, които имат голямо влияние. От Великите сили, които са в Съвета за сигурност на ООН, които признаха независимостта на Косово и имат желание този въпрос да приключи завинаги", каза още Тадич в интервю за сръбската телевизия "Мост", която се излъчва в северната част на Косово от град Звечан.

"Ние няма да приемем премахване на институциите. Ако приемем подобно искане, в дългосрочен план, това ще означава изселването на сръбското население от Косово. В същото време това ще означава сърбите там да останат без образование, без социална защита", каза още президентът.

Той предупреди държавите, които извършват натиск върху него и Сърбия, че това нещо е неприемливо и непродуктивно. Според него, ако Сърбия се откаже от резолюция 1244 на СС на ООН сигурно щяла да получи статут на страна кандидат за членство в Европейския съюз /ЕС/.

"По този въпрос няма никакво съмнение. Аз съм убеден, че нямам право да се откажа от резолюция 1244, защото тя дава правна основа за разрешаване на въпроса с Косово", каза още той.

"Нашето послание и за албанците и за сърбите, но и за международната общност е ясно - нито една страна не може да получи всичко. Решението се намира в компромиса, в търсенето на дълготрайно мирно решение", подчерта Борис Тадич.

Той отхвърли обвиненията на опозицията в Сърбия, че с последните споразумения подписани между властите в Белград и Прищина на практика е признал независимостта на Косово.

"Единственият начин Косово да бъде признато означава в Прищина да изпратим указ на държавата, на правителството и на парламента, в което да се казва, че ние признаваме независимостта на Косово. Подобно нещо Сърбия не е направила и няма да направи. Подобно нещо никога няма да направя и се надявам след мене нито един президент да не направи....Трябва да се намери решение, което защитава националните интереси на сърбите, но и на албанците. Това нещо е възможно да се постигне", заяви в заключение държавният глава.

#Борис Тадич #Тадич #президент #Сърбия #Косово #институции #ООН #Съвета за сигурност на ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници