ЕНП: Борисов да състави кабинет, социалистите в ЕП: ГЕРБ да се оттеглят

ЕНП: Борисов да състави кабинет, социалистите в ЕП: ГЕРБ да се оттеглят
Председателят на европейските либерали Греъм Уотсън смята, че несъмнено европейските институции ще обсъдят дали у нас е имало опит за манипулиране на изборите. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Въпреки скандала с бюлетините Европейската народна партия продължава да има пълно доверие в ГЕРБ, заяви заместник-председателят на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер пред БНР.

Според него като победител в изборите ГЕРБ трябва да състави и следващия кабинет с премиер Бойко Борисов.

„Борисов няма алтернатива и призовавам всички политици в България да бъдат справедливи, истински демократи, да приемат резултатите от изборите и да намерят път към формиране на правителство“, посочи Вебер.

Лидерът на Прогресивният алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Ханес Свобода от своя страна призова ръководството на ГЕРБ да се оттегли, а партията да даде възможност на останалите политически сили да съставят следващия кабинет.

„Мисля, че бившата управляваща партия ГЕРБ показа и своята некомпетентност, и своята готовност да мами на избори – това е срам за тях, и смятам, че въобще не трябва да се опитват да сформират правителство. Ръководството на тази партия трябва да поеме отговорността си“, категоричен бе Свобода.

Въпросът за допълнителните бюлетини днес може да бъде разгледан от Председателския съвет на Европейския парламент и да влезе за обсъждане в пленарна зала или в някоя от парламентарните комисии.

Председателят на европейските либерали Греъм Уотсън каза за БНР, че несъмнено европейските институции ще обсъдят дали у нас е имало опит за манипулиране на изборите.

„За мен е ясно, че подобни твърдения ще бъдат дискутирани и на европейско ниво. Най-вероятно е това да стане в Европейския парламент, може би и в съвета на министрите, разбира се – и в Европейската комисия. Тя все още подготвя доклади за България и не мога дори да си представя, че следващият доклад няма да включва и този инцидент“, коментира Уотсън.

#Манфред Вебер #ЕНП #Бойко Борисов #Европейския парламент #ЕП #Ханес Свобода #Греъм Уотсън #Европейската комисия #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници