ЕК открива Център за спешно реагиране при бедствия

ЕК открива Център за спешно реагиране при бедствия
ЕК създава Център за спешно реагиране при бедствия. Снимка: offnews.bg
A A+ A++ A

Европейската комисия открива Център за спешно реагиране, който ще подобри ефективните действия на Европейския съюз при извънредни ситуации в Европа и България.

„Опитът показва, че нито една държава в света не е напълно застрахована срещу бедствия, независимо от това колко добре е подготвена“, посочи Кристалина Георгиева, европейски комисар по въпросите на международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи, цитирана от БГНЕС.

„При нарастващата честота и сложност на бедствията координираната и незабавна реакция е важна част от всички спасителни действия. Създадохме Центъра за спешно реагиране, за да може ЕС и държавите членки да реагират на многобройните природни и причинени от човека бедствия по един по-своевременен и ефикасен начин“, каза още тя.

Центърът ще работи без почивка и ще може да се справя с до три едновременни извънредни ситуации в различни часови зони.

Той ще изпраща експерти за оценка и координация в засегнатите от бедствия райони, ще осигурява ранно предупреждение за предстоящи бедствия и ще улеснява транспортирането на помощи от държавите членки при сериозни извънредни ситуации. По този начин чрез европейската помощ ще се задоволяват приоритетните нужди при бедствия.

Центърът също така редовно ще обменя информация с кризисните центрове на основните международни партньори на ЕС.

#ЕК #Кристалина Геoргиева #България #Европа #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници