Худодожникът Енчо Пиронков предложен за орден „Стара планина“

Худодожникът Енчо Пиронков предложен за орден „Стара планина“
Пловдив. Музейна експозиция „Енчо Пиронков“
A A+ A++ A

Правителството предлага на президента да издаде указ за награждаване на художника Енчо Пиронков с орден „Стара планина“ – първа степен, за изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството, предаде БГНЕС.

Министерският съвет предлага още петима творци да бъдат удостоени с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен. Това са актрисата Ани Бакалова, писателят Найден Вълчев, народната певица Калинка Згурова, режисьорът проф. Елена Баева и диригентът Драгомир Ненов.

Енчо Пиронков, макар да няма художествено образование, притежава самороден талант, който е забелязан през 1961 г., когато негови картини са показани на Първата национална младежка изложба в София. Оттогава той е реализирал над 30 самостоятелни изложби в страната и в чужбина.

Пиронков е един от художниците от така наречената „Пловдивска школа от 60-те“ наред с Георги Божилов, Димитър Киров, Йоан Левиев, Колю Витковски и Христо Стефанов.

В творбите му, наситени с богатство на багрите, лиризъм и емоционалност, като основни теми присъстват Старият Пловдив, селският бит, Априлското въстание.

Пиронков работи и в областта на приложното монументално изкуство (мозайки, фрески, стъклописи, дървена и метална пластика) и сценичната декорация — негово дело са декорите за филма „Сватбите на Йоан Асен“.

#Енчо Пиронков #"Стара планина" #Ани Бакалова #Найден Вълчев #проф. Елена Баева #Драгомир Ненов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници