Стара планина в 15 факта

Стара планина в 15 факта
A A+ A++ A

Поредната красива планина, за която искам да ви представя някои любопитни факти е Стара планина. Всяко кътче от нея е красиво, магично и просто невероятно. Тя се явява като естествена преграда и разделя България на северна и южна.

В Стара планина има множество маршрути, някои леки, други по – тежки, но който и да изберете не само, че няма да съжалявате, но и ще се насладите на един от най – красивите райони в нашата страна.

Ето и някои интересни факти за Стара планина:

1.Най – високият връх на Стара планина е Ботев. Той е висок 2376 метра над морското ниво.

2.В Стара планина, в резерват „Джендема“ се намира най – високият постоянен водопад в България и на Балканския полуостров – Райското пръскало (124.5 метра).

3.Един от най – известните пешейодни маршрути се намира тук. Това е Ком – Емине, който е дълъг над 600 километра и минава през множество върхове.

4.Едно от най – старите имена на Стара планина е Хемус. То е дадено от траките.

5.В Стара планина има 81 хижи.

6.От Стара планина извират редица наши големи реки като Лом, Огоста, Нишава, Малки Искър, Вит, Осъм, Видима, Росица, Янтра, Стряма, Тунджа, Луда Камчия и други.

7.Най – големият язовир в Стара планина е „Камчия“, който е построен на река Луда Камчия.

8.В Стара планина се намират някои от Стоте национални туристически обекта, които горещо ви препоръчвам да посетите, ако все още не сте. Това са връх Ботев, връх Шипка, манастирът „Седемте престола“ при с. Осеновлаг, Котел, Жеравна, Сливен, Казанлък, Габрово, Боженци, Дряново, Елена, Трявна, Карлово, Калофер, Клисура, Сопот, Враца, Троянски манастир и други.

9.В Източна Стара планина се намира Върбишкият проход, който от историческа гледна точка има голямо значение за нас и нашата история. Точно там, през 9 век, хан Крум разгромява византийската войска.

10.Да не забравяме, че на връх Шипка се е водила една славна битка за освобождението ни от турско робство.

11.Стара планина е една от четирите физикогеографски области на Старопланинската зона. Тя е и част от Алпо-Хималайската планинска система, и в частност от голямото земно образувание, известно като Балканиди. Разположена е между Предбалкана на север и Подбалканските котловини на юг.

12.Средната надморска височина на Стара планина е 722 метра.

13.От проходите Златишки и Вратник, Стара планина се поделя на три части: Западна, Средна и Източна.

14.Част от релефа на Стара планина е типично алпийски.

15.На територията на Стара планина са разположени и две тектонски езера. Това са „Локвата“ под Големия Купен в Средна Стара планина и „Скаленското“ в Стидовска планина.

Стара планина или още Балканът, е пълна с чудни места, на които може да си направите пикник, лежерна разходка или по – сериозен преход. Планината предлага за всеки по нещо и каквото и да изберете няма да сбъркате. Все пак какво по – хубаво например от една планинска разходка през почивните дни или пък пикник на някоя широка поляна сред природата. Стара планина е приютила в себе си едни от най – красивите места, не само в България ами и в цяла Европа.


 

#"Стара планина" #Стара планина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »