Обама писа на Путин да се разберат за ПРО

Обама писа на Путин да се разберат за ПРО
Путин и Обама на срещата на Г20. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на САЩ Барак Обама е изпратил на руския си колега Владимир Путин писмо, в което му предлага Вашингтон и Москва да изработят съвместно, юридически обосновано споразумение за обмен на информация в областта на противоракетната отбрана (ПРО), предаде РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

Предложението е всяка от страните да гарантира на другата, че нейната система за ПРО не е насочена срещу ядрения арсенал на другата.

Посланието било предадено на Владимир Путин от съветника на Обама по въпросите на националната сигурност Томас Донилън.

Там са засегнати и въпросите за ядрените арсенали на двете велики сили, както и предложение за развитието на търговско-икономическите връзки между Вашингтон и Москва. Путин казал, че подготвя отговор на предложенията на Обама и се надява в близко време да се срещне лично с американския президент.

Русия е разгневена от плановете на САЩ за създаване на европейска система за ПРО. Кремъл тълкува тези планове като заплаха за ефективността на доктрината си за ядрено въздържане.

Досега Вашингтон отказваше да даде юридически гаранции за ненасочеността на европейската ПРО срещу руския ядрен арсенал.

Обама предлага и договарянето на нови съкращения на ядрените арсенали на двете страни, като основните елементи по него могат да бъдат уточнени до края на настоящата година.

Външното министерство на Русия коментира, че Москва може да приеме предложението на САЩ, доколкото прозрачността в областта на ПРО е инструмент за укрепване на доверието между двете страни. Но направи уговорката, че обмяната на техническа информация не дава възможност на Москва да реагира, ако прецени, че плановете на Вашингтон застрашават доктрината й за ядрено сдържане.

#Барак Обама #Владимир Путин #Вашингтон #Москва #Путин #Обама #ПРО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници