Главният прокурор: Достойните прокурори не са анонимни

Главният прокурор: Достойните прокурори не са анонимни
A A+ A++ A

Достойните прокурори не са анонимни. Така главният прокурор Сотир Цацаров коментира снощното писмо на „група достойни прокурори“, в което цялата операция „Костинброд“ е наречена „поръчка“. Документите, изпратени по мейл, са напълно автентични, но от тях се цитират само избрани моменти, за да се докаже тезата на авторите на мейла.

От думите на Цацаров и и.д. градския прокурор на София Роман Василев стана ясно, че въпросните документи не са излезли от прокуратурата, а от ДАНС.

Документите, получени вчера по имейлите на медиите, не са фалшифицирани, те са част от проверката, която прокуратурата е възложила на ДАНС, но не са цялата проверка, копирани са избирателно. Поставя се въпросът - откъде биха могли да дойдат тези документи? До настоящия момент тези документи не са се намирали в прокуратурата, те пристигнаха при прокуратурата преди половин час. Дотогава се намираха в ДАНС, извършваща проверката, обясни Цацаров.

Той посочи още: „На 12 април „Мултипринт“ получава факс от Министерски съвет, че е одобрена за изпълнител на обществена поръчка за отпечатване на бюлетини. Отпечатването на бюлетините е започнало на 23 април, а договорът е сключен на 27 април. Договорът е сключен по-късно, за да може да се осигури изборният процес и да се осигурят бюлетини за изборния ден“.

Пред журналистите бяха представени и снимки на постановлението, с което се възлага проверката на ДАНС. Оригиналът на постановлението остава в прокуратурата, а копие се дава в ДАНС, това копие се подписва от агента на ДАНС, който го получава. На представените в интернет снимки подписът на агента присъства.

Цацаров се пошегува, че прокуратурата ще работи оттук нататък само с пожарната охрана, след като бе зададен въпрос, ако и ДАНС е пропита и ако от ДАНС изтича информация, с кого остава да работи прокуратурата.

„Авторите на това писмо не са прокурори. Ще си свършим работата“, обърна се Цацаров към авторите на писмото. „Нека ме чуят много добре, ще си свършим работата. Виждам се като вещица. Тук пише, че има насилие, купуване на прокурори, дори физическо насилие върху прокурори, можем да ви предоставим списъка на всички прокурори“, заяви Цацаров.

На въпрос в какви отношения е с Делян Пеевски, Цацаров каза, че го познава като следовател, народен представител. „Познавам го така, както познавам Борисов, Цветанов, Фидосова и прочие. Той беше следовател“, коментира Цацаров.

„Ясно обяснихме - ние не считаме, че документите са изнесени от прокуратурата. Не съм разпоредил още проверка поради липса на технологично време, сега, като приключим, ще направим и това. Не ми е пратено писмото от оригиналния мейл. Очевидно мейлът е имитация на този на Борислав Сарафов“, подчерта Цацаров. „Ако някой си мисли, че прокуратурата ще бъде пасивен наблюдател на престъпления, е объркал времето, обстановката и човека“, категоричен е Цацаров.

За това дали е враг на Борисов и Цветанов, главният прокурор уточни, че не е враг на никого. „Всеки има право на мнение. Политиците трябва да решат каква прокуратура искат. Дали искат спокойна безметежна прокуратура, дали искат съгласна прокуратура, дали искат нормална прокуратура. Ако искат нормална прокуратура, моите разбирания са, че се стремя към такава. Ако не съм човекът, който може да направи нормална прокуратура, очевидно е допусната грешка, но нямам намерение да променям начина, по който работим досега“, категоричен е Цацаров.

#Сотир Цацаров #прокуратура #Роман Василев #ДАНС #документи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници