Лъчезар Богданов: Да строим фабрики, не шадраванчета

Лъчезар Богданов: Да строим фабрики, не шадраванчета
Първият приоритет е започване на реформи, които да отключат пазара на труда и да осигурят работни места на хората. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Икономистът Лъчезар Богданов е управляващ партньор на Industry Watch Group. Той е експерт в областта на фискалната и данъчната политика, европейската интеграция, пазара на недвижими имоти и приватизацията.

Г-н Богданов, кои са първите печеливши стъпки, които трябва да направи бъдещото правителство?

Със сигурност трябва да се започне от три основни стъпки. Първият приоритет е започване на реформи, които да отключат пазара на труда и да осигурят работни места на хората. Имаме сериозен проблем в пазара на труда. На второ място е нужно подобряване на инвестиционния климат и привличане на инвеститори и последно реформа, която да гарантира прозрачно и равно прилагане на закона. Нужни са промени в Търговския закон, за може той да защитава собствеността и доходите на хората.

Коя е най-добрата конфигурация за правителство за постигане на тези цели?

Не мога да кажа, но съдейки по предизборните обещания всичко е такъв миш-маш, че е трудно да се определи коя партия има сериозна задълбочена и правилна визия. Все пак има искрици на разумни неща при всички партии, някъде повече, другаде по-малко. Но това е характерно за всяка предизборна кампания.

Какви трябва да са първите реални мерки срещу безработицата?

Като първа мярка е необходим много бърз преглед на осигурителните нива и прагове от една страна.

От друга бърз преглед на Кодекса на труда, гарантирането на безопасност на труда и законодателните актове, свъзнани с тях. Също така трябва да се напрявят промени за премахване на всички административни пречки и бариери пред работодателите. Ако се премахнат тези пречки, по-успешно ще бъдат привличани и наемани хора.

С какво новата власт може да привлече инвеститорите?

Това е доста дълга тема, която трудно може да се коментира.

При всички положения е важно как функционира Съдебната система. Както и администрацията, особено на етап стартиране на бизнес.

Не може всички промени да се случат веднага, но има неща, които могат да се напрявят лесно. Трябва да се направят съвсем лесни неща, свързани с инфраструктурата. Но това да се случва с непопулистки цели, като например да се ремонтират шадраванчета, фонтани, градинки и площадчета, а да се строят заводи и фабрики.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници