80% от смъртните случаи в България заради сърдечносъдови заболявания

80% от смъртните случаи в България заради сърдечносъдови заболявания
На 17 май страната ни ще отбележи за осма поредна година Световния ден за борба с хипертонията с национална кампания. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

80% от смъртните случаи в България се дължат на сърдечносъдови заболявания, а продължителността на живота у нас е с 15% по-ниска от средната за Европа, обявиха експерти по повод предстоящи Ден за борба с хипертонията.

Годишно 9,4 милиона души по света умират вследствие на усложнения от високо кръвно налягане, съобщават от българската Лига по хипертония, цитирани от Дарик.

Високото кръвно е най-честата причина за възникване на неритмичен пулс, съчетан с неприятно усещане, които експертите наричат предсърдно мъждене. При пациентите с предсърдно мъждене има пет пъти по-голям риск от инсулти, два пъти по-висок риск от смъртност.

Основните фактори за развитие на неритмичния пулс могат да бъдат както високото кръвно, така и диабетът, тютюнопушенето, а също и затлъстяването.

Специалистите припомнят, че у нас сърдечната смъртност е 66% от общата, а 80% от случаите на сърдечна смъртност са свързани с високото кръвно налягане.

На 17 май страната ни ще отбележи за осма поредна година Световния ден за борба с хипертонията с национална кампания.

В 10 големи български града ще бъдат разположени пунктове за измерване на кръвно чрез уникална технология, която може да открие предсърдно мъждене.

#сърдечносъдови заболявания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници