Румяна Коларова: БСП и ДПС ще си напазаруват депутати от „Атака“

Румяна Коларова: БСП и ДПС ще си напазаруват депутати от „Атака“
Румяна Коларова Снимка: БНР
A A+ A++ A

БСП и ДПС ще си напазаруват депутати от „Атака“ със или без желанието на Волен Сидеров. Това заяви в интервю пред агенция „Фокус“ политологът Румяна Коларова. Възможните коалиции в 42-рото Народно събрание са много сложни, смята тя.

„Тези избори са на практика триумф за Волен Сидеров. Триумф за Волен Сидеров, защото партията, която има решаваща позиция и от последна сметка от която ще зависи формата на коалицията, най-вероятно е „Атака“, заяви Коларова.

Но това не винаги е късмет. Това не винаги е добра съдба, уточни политологът. „Защото, когато казвам, че всичко зависи от „Атака“, това означава, че натискът и напрежението, на които е подложена „Атака“, са изключителни. За щастие „Атака“ трябва цялата на ГЕРБ, но не бих казала, че същото условие важи, когато мислим за БСП и ДПС. С други думи, видял се е в най-силната позиция в парламента, едновременно с това, предполагам, вече Волен Сидеров си дава сметка, че никога неговата партия, никога парламентарната му група не е била в толкова голяма степен застрашена. Това е състоянието, какво оттук нататък ще решат политиците, те имат свободата да го направят и не бих казала, че има само един вариант“, добави Коларова.

„Истината е, че съществува един облекчаващ договарянето в парламента паритет. С други думи, в този парламент единствената двойна коалиция БСП – „Атака“, мисля, че ще бъде изключително неудобна за „Атака“ и нейния лидер Волен Сидеров. Оттук следва, че единствено възможната коалиция би трябвало да бъде коалиция, включваща ако не три партии, то депутати от поне три партии“, обясни Коларова.

Според нея коалиция между ГЕРБ и „Атака“ наистина е много трудна. „Не за друго, а защото техните отношения имат много дълга история. И бих казала мрачна история от гледна точка на това, че ГЕРБ и бих казала, дори ръководството на ГЕРБ, ако не в лицето на Бойко Борисов, то със сигурност в лицето на Цветан Цветанов, на много нива се опитаха да унищожат „Атака“ и нейните политически представители. Като се започне със скандала с разцепването на „Атака“, мине се през няколко скандала, свързани с финансирането на „Атака“, мине се, разбира се, през няколко инцидента, в които Волен Сидеров участваше, бих казала, че там има една дълга и доста сложна история“, припомня политологът.

„От другата страна обаче, отношенията на Волен Сидеров с БСП до голяма степен са много сложни. А отношенията на Волен Сидеров с ДПС са още по-сложни. Затова аз не бих очаквала да видя в следващия парламент правителство, което да стъпва върху коалиционно споразумение, подписано, в някаква степен скрепено с ръкостискане, партньорски отношения между партийни лидери“, уверена е Румяна Коларова.

#избори #правителство #ГЕРБ #Атака #БСП #ДПС #преговори #коалиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници