Бягство от затвора – по нашенски

Бягство от затвора – по нашенски
Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Над 300 затворници през последните 10 години са правили опити за бягство от българските затвори.

Някои просто не са се върнали от отпуската, разрешена им по закон и дадена им от затворническата администрация. Други обаче са надминали по въображение дори класическия герой граф Монте Кристо, коментира bTV.

От десетилетия във всеки затвор има така наречената Книга за бегълци, в която се води дневник на всички опити да се преодолеят стените и тежките ключалки. Повечето от опиталите могат да минат за неудачници, защото са заловени.

Такава е съдбата на Юсуф и Денис от затвора в Бургас. Двамата са с така наречените спортни присъди, т.е. имат да лежат под 5 години. Денис е на 19, когато влиза в затвора за дребни кражби. Юсуф е с втора присъда за грабеж на казина.

„Всичко в затвора е непоносимо. Не се трае тука. Тука и ден, и минута е много. Тука, аз поне, говоря за мен си, аз поне не мога да трая. Не издържам вече и не мисля! Искам си у дома, искам си вкъщи! Не издържам! В тоя затвор не е за хора! Нито пък за животни...“, оплаква се Юсуф Тефиков.

„За да се направим на мъже – затова избягахме... Послушах го и направих тая глупост“, казва Денис Чауш.

Денис и Юсуф се наговарят да бягат през 2010. По това време и двамата са настанени в затворническото общежития в Жетарово, Бургаско.

Шефът по сигурността в Бургаския затвор си спомня, че същия ден цялата охрана е била ангажирана заради паметно спортно събитие – мач между футболните отбори на всички затвори в страната.

„И тези двете лица, които избягаха, не са участвали в турнира и са използвали възможност да вземат от спортната зала, в която поддържат физическото си състояние, лостове“, разказва Кирил Христов, зам.-началник на затвора в Бургас.

Идеята и на двамата бегълци е да избягат в Гърция и да се укрият там. Никой от близките им обаче не съдейства на затворниците и не им дава пари.

Така след 5 часа на свобода Денис и Юсуф са заловени и върнати в Бургаския затвор. И двамата са осъдени за бягството, а за наказание са преместени от общежитието в корпуса на затвора.

„Тия 5 часа не си струваха това нещо... Поне да бях избягал, нямаше да съжалявам, но сега... сега съжалявам, щото не можах да избягам като хората, само за това съжалявам. Тъй като за 5 часа да ми дадат година и два месеца, не си струва“, казва Юсуф.

„Сигурен съм в това, че щях да се предам сам, сигурен съм! Цял живот трябваше да се крия, пък всеки, който се е крил досега, не е постигнал това, което е искал. Все ще дойде ден, когато ще те хванат и ще стане много по-лошо“, смята Денис.

И двамата бегълци от затвора в Бургас ще излязат на свобода през 2013. Денис ще лежи 8 месеца повече зад решетките, а Юсуф - 14, заради това, че е планирал и организирал едно от последните бягства в Бургаско.

#затвор #затворници #бягство #Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници