Обама обеща да пази „военното превъзходство“ на САЩ

Обама обеща да пази „военното превъзходство“ на САЩ
Американският президент Барак Обама обеща да запази „военното превъзходство“ на САЩ в света въпреки наложителните бюджетни съкращения. Снимка: dailytelegraph.com.au
A A+ A++ A

Американският президент Барак Обама обеща да запази „военното превъзходство“ на САЩ в света въпреки наложителните бюджетни съкращения.

В реч, произнесена в Пентагона, Обама подчерта, че негов приоритет вече ще бъде Азия, „ключов район“, в който САЩ ще засилят в бъдеще своето военно присъствие, макар страната да „обръща страницата на 10 години война“ в Ирак и Афганистан, предаде БГНЕС, цитирайки АФП.

Бюджетът на Пентагона трябва да бъде орязан с 487 млрд. долара през следващите 10 години и Обама призна, че това ще доведе до „олекване“ на армията и конкретно до намаляване на конвенционалните сухопътни сили.

„Но целият свят трябва да знае, че САЩ ще запазят военното си превъзходство с въоръжени сили, които ще бъдат пъргави, гъвкави и готови да реагират при обстоятелства и възможни заплахи срещу интересите на страната“, предупреди Обама.

Потвърждавайки обещанието, което направи при визитата си в Австралия през ноември, президентът подчерта, че САЩ „ще засилят своето присъствие в Азиатско-Тихоокеанския регион, като орязването на бюджета и съкращаването на числеността на войските няма да бъдат за сметка на този ключов регион“.

„Ние ще продължим да инвестираме в твърде важни партньорства и съюзи, включително НАТО, който още веднъж показа (своята ефективност) неотдавна в Либия“, обясни американският президент. „Ние ще продължим да сме бдителни особено в Близкия изток“, закле се още Барак Обама.

#Барак Обама #Обама #САЩ #Азия #президент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници