НЦИОМ: ГЕРБ води с 9% пред БСП

НЦИОМ: ГЕРБ води с 9% пред БСП
Резултатите от настоящото проучване на НЦИОМ, приключило четири дни преди вота на 12 май, са такива, че не дават възможност да се направи категорична прогноза за развоя на изборната надпревара.
A A+ A++ A

ГЕРБ получава 34%, БСП – 25%, ДПС – 13%, „Атака“ – 9%, сочат резултати от проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ). Съобразно професионалните стандарти за представяне на данни от социологически проучвания непосредствено преди избори, НЦИОМ представя резултатите от настоящото проучване като дялове от посочилите конкретна политическа формация, за която ще гласуват.

Сред посочващите, че ще гласуват за конкретна политическа формация, разпределението на гласовете за основните политически сили е следното: ГЕРБ – 34% (плюс-минус 2.9%, което е максималната статистическа грешка за този относителен дял при тази извадка на изследването); БСП – 25% (плюс-минус 2.7%, което е максималната статистическа грешка за този относителен дял при тази извадка на изследването); ДПС – 13% (плюс-минус 2.1%, което е максималната статистическа грешка за този относителен дял при тази извадка на изследването); „Атака“ – 9% (плюс-минус 1.8%, което е максималната статистическа грешка за този относителен дял при тази извадка на изследването).

За други партии извън споменатите четири към момента ще гласуват общо 19%. 4 от тези други партии имат шансове да преминат изборната бариера от 4% от действителните гласове, според последното проучване на НЦИОМ.

Това са НФСБ, РЗС, ДСБ, ДБГ. Последователността, в която са изброени тези партии, е произволна, тъй като разликите между тях са много малки и споменаването на техните дялове би било некоректно, уточняват от социологическата агенция.

Интерес в последните дни на кампанията предизвикват коалиция „Център – Свобода и Достойнство“ (Христина Христова и Касим Дал), както и „Глас народен“ на Светльо Витков. Броят на формациите в бъдещия парламент остава до деня на вота голямата неизвестна.

В състава на следващото Народно събрание могат да влязат между 4 и 7 партии. Делът на посочващите, че със сигурност ще гласуват на предстоящите избори, в настоящото изследване възлиза на 55%. Резултатите от настоящото проучване на НЦИОМ, приключило четири дни преди вота на 12 май, са такива, че не дават възможност да се направи категорична прогноза за развоя на изборната надпревара.

#НЦИОМ #ГЕРБ #БСП #избори #ДСБ #РЗС #ДПС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »