„Медиана“: 32% за ГЕРБ, 31,5 за БСП

„Медиана“: 32% за ГЕРБ, 31,5 за БСП
Според Колев „парадоксално, но ключът към състоянието на парламентарното мнозинство лежи върху най-слабата брънка от парламентарния ребус – „Движение България на гражданите“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Социологическата агенция „Медиана“ дава почти равен резултат между ГЕРБ и БСП три дни преди изборите на 12 май.

Агенциите „Сова Харис“ и „Галъп“ също предричат подобно развитие.

ГЕРБ получава 32% подкрепа, БСП – 31,5%, ДПС – 11,6%, Атака - 8%, ДБГ – 4%, съобщава БГНЕС.

Останалите партии получават следните резултати: НФСБ – 2,1%, ДСБ – 1,9%, СДС - 1.8%, ВМРО – 1,6%, а РЗС, „ГОРДА България“ и „Лидер“ – по 1%, показват даните на „Медиана“ публикувани днес във в. „Труд“.

„Предстоящите избори могат да се окажат просто прелюдия към следващи предсрочни парламентарни избори. Съотношението на силите между двата политически опонента е практически изравнено. Това вещае сериозни проблеми при съставянето на работещо парламентарно мнозинство и правителство“, се казва в анализа на Кольо Колев от „Медиана“.

„На практика ГЕРБ може „да бие“ БСП с 2-3%, но това далеч няма да е достатъчно за да може да мисли за съставяне на правителство. БСП е в приблизително същото положение - може да изпревари ГЕРБ с 2-3%, но с тази минимална разлика също ще й е много трудно да състави кабинет. В общи линии верни се оказват думите на Борисов - няма друга партия освен ГЕРБ, която може да спре БСП към властта. Верен е обаче и скритият в тези думи обратен контекст - няма друга партия освен БСП, която да може да спре ГЕРБ да ни повтори“.

В анализа си Колев посочва, че „проблемът за българското общество е, че силите са изравнени“.

Според него „парадоксално, но ключът към състоянието на парламентарното мнозинство лежи върху най-слабата брънка от парламентарния ребус - „Движение България на гражданите“.

„Ако те преминат 4%-овата бариера, те могат да се окажат партията, която да даде втори мандат на потенциалната коалиция ГЕРБ-„Атака“. Може обаче „да пусне“ властта и на потенциалния съюз БСП-ДПС“, казва социологът в анализа си.

Колев допълва че изборите ще са „тежки, с непредвидим край и огромна вероятност да не може да се състави правителство“.

„Все пак в тези избори вероятно ще има добри страни. На първо място най-вероятно Яне Янев ще престани да хвърля димки в общественото пространство и за в бъдеще ще бори корупцията извънпарламентарно. Освен това т.нар. стара десница ще разбере, макар и по трудния начин, че е спирачка за създаването на реална, силна дясна партия в страната“, казва още Кольо Колев в анализа си.

#избори #Медиана #ГЕРБ #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници