Световна премиера на творба на Пламен Джуров с радиосимфониците

Световна премиера на творба на Пламен Джуров с радиосимфониците
Пламен Джуров е доказан диригент и композитор. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На 10 май в зала „България“ от 19:00 ч. ще се състои световната премиера на Концерта за алт саксофон на Пламен Джуров, който ще дирижира Симфоничния оркестър на БНР, а солист ще бъде Борис Петров, съобщиха за NOVINITE. BG от БНР.

Създаването на творбата е инспирирано от изпълнението на Концерта за саксофон и оркестър на Глазунов от Хосе Питон. Мексиканският саксофонист силно впечатлява Джуров и той решава да напише своя музика, а произведението си структурира в три части: Symphonies – Cadenza – Moto perpetuo.

„Всъщност истинското име на концерта е „Саксофония“ (Фантазия за оркестър), където саксофонът е коментатор. Заглавията на частите бих ги превел като „Звучности“ – онова, което чуваме около нас, звукът на нашето време; „Монолог“ – в който човек разказва нещо за себе си, и „Вечното движение“, което асоциирам като непреходното движение на колелото на живота, но въпросът е къде си ти в това движение. В моето произведение ролята на „коментатора“ е поверена на Борис Петров (алт саксофон) – родословен музикант“, разказва Пламен Джуров.

В петъчната музикална вечер публиката ще чуе още Увертюра към операта „Вилхем Тел“ от Джоакино Росини и Симфония № 4 „Италианска“ от Феликс Менделсон.

Пламен Джуров е доказан диригент и композитор. Той завършва Музикалната академия в София с три специалности: пиано, което изучава при проф. Мара Балсамова; дирижиране в класа на проф. Константин Илиев и композиция при проф. Марин Големинов.

През 1976 г. започва работа като диригент на Плевенската филхармония, където работи в продължение на шест години. От 1988 г. е диригент на „Софийски солисти“. Професор е по дирижиране в НМА „Панчо Владигеров“ в София. Негови студенти и специализанти работят в различни градове по света.

Джуров пише предимно инструментална музика. Борис Петров участва в много и най-различни музикални формации. През 1991 основава джаз трио „Русчук“, с което печели голямата награда на фестивала в Букурещ през 1992.

От 2000 е солист-окестрант в Биг Бенда на БНР, кьдето работи и досега. Борис Петров е гост-музикант в много концерти на Симфоничния оркестър на БНР.

#Пламен Джуров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници