4000 българки се разболяват от рак на гърдата всяка година

4000 българки се разболяват от рак на гърдата всяка година
A A+ A++ A

Всяка година по 4000 жени в България се разболяват от рак на гърдата, като една от всеки 9 развива болестта.

Данните обяви за Дарик Ани Бонева от Центъра за защита на правата в здравеопазването часове преди да се състои благотворителният концерт под наслов „Акция за борба с рак на гърдата“.

По думите на Бонева това ще бъде първият по рода си концерт, средства от който ще се предоставят на Центъра за скринингови изследвания на коварното заболяване.

Когато ракът се открие в начална фаза, 98% от жените, които са го развили, оживяват, посочи Ани Бонева.

Центърът за защита на правата в здравеопазването вече четири години организира скринингови изследвания за рак на гърдата, а идеята е на първия председател на организацията – покойната Теодора Захариева.

„Какво означава да няма скрининг, какво означава ненавременна диагностика? Какво значи, когато ракът бъде открит късно – това означава, че вариантът за преживяемост е изключително кратък. Ранната диагностика осмисля целия този процес. За съжаление скринингът, т. нар. ранна диагностика, никога не е била приоритет на нито едно правителство в държавата. Заради това Теодора успяваше по много фин начин да говори с кметовете на различните общини в страната. Специалисти, които подкрепяха нашата инициатива, се включваха в прегледите и продължават и сега, въпреки че ще стане една година, откакто не е с нас“, добави Ани Бонева.

Концертът, който се осъществява с медийното партньорство на Дарик, ще се състои в сряда вечер от 19:00 часа в сградата на Военния клуб, а участие в него ще вземе камерният ансамбъл „Софийски хористи“ под диригентството на Пламен Джуров.

#България #рак на гърдата #Теодора Захариева #Военния клуб #Пламен Джуров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници