Борисов, Кокинов и Найденов отрекли да са правили записа от Банкя

Борисов, Кокинов и Найденов отрекли да са правили записа от Банкя
Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

И тримата участници в скандалния разговор между бившия премиер Бойко Борисов, бившия земеделски министър Мирослав Найденов и вече подалия оставка софийски градски прокурор Николай Кокинов са отрекли да са правили записа от Банкя, изтекъл анонимно в медиите. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Той не отхвърли възможността записът да е направен чрез телефона на Найденов, без той да знае, предаде БГНЕС. Според него проверката по случая, водена от инспектората към Върховната касационна прокуратура (ВКП), ще приключи най-много до две седмици, което бил максималният поставен срок. Остава да бъдат разпитани още двама души, единият от които се чува на записа, а другият не участвал изобщо в разговора, уточни още Цацаров. Главният прокурор отказа да даде повече подробности за разпитите на Борисов, Кокинов и Найденов, които бяха проведени през изминалите дни.

Всеки може да е правил собствен запис, но всеки от лицата отрича да е правил такъв, каза Цацаров. Мирослав Найденов категорично отрича да е осъществявал такъв запис, имам предвид той да осъществява. Найденов не изключва обаче хипотезата записът да е бил осъществяван чрез използване по технически начин на принадлежащото нему устройство, разбирайте мобилен телефон, заяви още главният прокурор.

Цацаров посочи, че когато приключи проверката, медиите ще имат информация дали Кокинов е предал доклад за подслушванията. Главният прокурор отказа да даде повече подробности за разпитите. Дали ще бъде образувано наказателно производство ще се прецени тогава, когато проверката приключи. "Стремежът ни е да приключим в максимално кратки срокове", каза Цацаров.

В прокуратурата не се провеждат разговори, а разговори в процесуална форма и те са разпити на обвиняеми лица, обяснения на свидетели, уточни Цацаров.

От разговора в Банкя стана ясно, че Бойко Борисов лично е вземал противозаконно резултати от прокурорски проверки, преди да са обявени от прокуратурата. Борисов получава данните от прокурорските проверки лично от вече отстранения скандален прокурор Николай Кокинов.

Според юристи Борисов, Найденов и Кокинов са извършили тежко престъпление. Последствията за тримата участници в разговора са записани в НК – те може да получат от 3 до 6 години затвор. От записите стана ясно, че бившият премиер е осъществил престъпление по чл. 289 от НК, а именно – някой, който склонява орган на прокуратурата да отклони наказателно разследване срещу уличено лице.

Прокурорът от Върховна касационна прокуратурата (ВКП) Евгени Диков ще бъде командирован от мен в Софийска градска прокуратура (СГП) и аз предлагам на Висшия съдебен съвет (ВСС) да назначи за временно изпълняващ функциите градски прокурор най-старшия прокурор в градска прокуратура, командирования Евгени Диков. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров. До момента изпълняващ длъжността градски прокурор е Роман Василев, причините за това, както обясни самият главен прокурор, е заповедта на досегашния градски прокурор Николай Кокинов и това, че Василев има най-голям юридически стаж. Тоест, той е най-старши по закона за съдебната власт.

Сотир Цацаров внася днес във ВСС предложение за изпълняващ длъжността градски прокурор. Преди да внесе предложението той е издал заповед, с която командирова в СГП прокурора от ВКП Евгени Диков, който бе кандидат за директор на столичното следствие. Ако ВСС приеме предложението на Цацаров, „Евгени Диков ще изпълнява функциите на служебния премиер Марин Райков“, пошегува се главният прокурор.

#Сотир Цацаров #Бойко Борисов #Мирослав Найденов #Николай Кокинов #разговор #запис #скандал #прокурор #разпити #ВСС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници