Вивиан Рединг: Правото на свободно движение не подлежи на преговори

Вивиан Рединг: Правото на свободно движение не подлежи на преговори
Вивиан Рединг Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по правосъдието Вивиан Рединг изрази доверие, че българската съдебна система ще си свърши работата по случая с незаконните подслушвания, предаде БНР. На пресконференция в Брюксел Рединг отхвърли идеята на някои страни за промяна в правилата за свободно движение заради така наречения "социален туризъм" от България и Румъния.

Запитана как се отнася към разкритията за незаконни подслушвания у нас, заместник-председателят на Европейската комисия реагира лаконично.
"Имам пълно доверие в независимостта на българската съдебна система, така че тя трябва да си свърши работата. Това са вътрешни разследвания и ние не можем да ги коментираме по никакъв начин", каза Вивиан Рединг.

Рединг е сред комисарите, до които е адресирано неотдавнашното писмо на вътрешните министри на Австрия, Великобритания, Германия и Холандия с искане за по-строги, практически мерки срещу "социалния туризъм", влючително експулсиране и забрана за повторно влизане в съответната страна за хора, които са злоупотребили със социалната й система. По тази тема Рединг беше категорична:

"Правото на свободно движение не подлежи на преговори – нито днес, нито утре. То е и ще остане един от основополагащите принципи на нашия Европейски съюз, и не виждам никакви причини дори да засягаме тази тема. Никоя страна не ни е предоставила факти за съществуването на "социален туризъм", има ясни правила за отпускане на социални помощи, и не разбирам защо са тези вълнения по темата – освен за целите на партийни и политически кампании".

#Вивиан Рединг #ЕК #свобода на движение #България #Румъния #социален туризъм #незаконно подслушване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници