ЕК предлага 12 нови действия за укрепване правата на гражданите

ЕК предлага 12 нови действия за укрепване правата на гражданите
A A+ A++ A

Европейската комисия прави днес нов опит за укрепване на правата на гражданите на ЕС със серия от действия за премахване на препятствията, с които те все още се сблъскват във всекидневието си, съобщиха от ЕК. В доклада за гражданството на ЕС от 2013 г. са изложени 12 конкретни начина да се помогне на европейците да се възползват по-цялостно от правата си в ЕС – като се започне от търсенето на работа в друга страна от Съюза и се стигне до гарантирането на по-активно участие в неговия демократичен живот, предаде БГНЕС.

Най-важните предложения са свързани с улесняване на хората да работят и да се обучават в други страни от ЕС, намаляване на прекомерните бюрократични формалности за гражданите на ЕС, които работят и пътуват в Съюза, и премахване на пречките пред трансграничното пазаруване. През Европейската година на гражданите докладът за гражданството на ЕС е отговорът на Комисията на многобройните призиви от граждани на Съюза, споделили проблеми, с които са се сблъскали при пътуване, преместване или пазаруване в други страни от ЕС.

"Европейското гражданство е перлата в короната на европейската интеграция. За политическия съюз то играе ролята, която еврото играе за Икономическия и паричен съюз. В днешния доклад за гражданството гражданите на ЕС се поставят най-напред", заяви заместник-председателят Вивиан Рединг, комисар по въпросите на правосъдието, основните права и гражданството. "Откакто за първи път бе включено в Договорите през 1993 г., гражданството на ЕС постоянно се развива, но все още не е достигнало зрялост: хората продължават да се сблъскват с препятствия при упражняване на правата си в ежедневието. Всяка година получаваме над 1 милион запитвания от граждани по свързани с правата им въпроси. Затова днес предприемаме действия за укрепване на правата на гражданите в ежедневни ситуации – като търсене на работа, пазаруване онлайн или участие в европейския процес на вземане на решения".

Две десетилетия, след като правата на гражданите на ЕС бяха определени в Договора от Маастрихт, те невинаги са реалност в ежедневието на хората. Това бе потвърдено от участниците в широкомащабна обществена консултация относно гражданството на ЕС (IP/12/461), в която 12 000 граждани на Съюза посочиха примери за бюрократични пречки, пред които все още са изправени — например когато упражняват правото си на свободно движение. Проучвания Евробарометър за гражданството (IP/13/119) и изборните права (IP/13/215), серия преки диалози на гражданите с национални и европейски политици, както и голям брой запитвания от граждани относно правата им в ЕС, получени чрез информационната служба Europe Direct, потвърждават, че има още много несвършена работа. Комисията отговаря на тези проблеми.

В условията на финансова и дългова криза трябва да се вземат мерки за премахване на препятствията, с които се сблъскват гражданите, търсещи квалифицирана работа в други страни от ЕС, или гражданите, желаещи да купуват стоки от чужбина. Това придобива още по-голямо значение, като се има предвид, че ЕС се насочва към истински Икономически и паричен съюз, а на хоризонта се очертава политически съюз.

В доклада за гражданството на ЕС от 2013 г. са обявени 12 нови действия в шест области с цел укрепване на правата на гражданите:

1. Премахване на пречките за работници, студенти и стажанти в ЕС - като се направи опит да се удължи правото на търсещите работа да получават обезщетения за безработица от родната си страна, докато търсят работа в друга държава от ЕС над задължителните в момента 3 месеца, за да се повиши мобилността на работниците; както и като се създаде рамка за качество на стажовете, уточняваща правата и задълженията на страните, гарантирайки, че стажовете не се използват като форма на "неплатена заетост".

2. Намаляване на бюрокрацията в страните членки - като се улесни приемането на документи за самоличност и пребиваване, когато гражданите искат да пътуват или трябва да доказват самоличността си в друга страна от ЕС, включително чрез еднакви европейски документи по избор, които гражданите да могат да използват във всички страни от Съюза; както и като се улесни признаването на удостоверенията за техническа изправност на автомобили в целия ЕС.

3. Защита на по-уязвимите в ЕС - като се разработи карта на ЕС за хората с увреждания, която да бъде призната в целия Съюз. Това ще гарантира, че 80 млн. души с увреждания също ще могат да се възползват от предимствата, произтичащи от националните карти (например достъп до транспорт, туризъм, култура и отдих), когато упражняват правото си на свободно движение; както и като се предложи серия закони за по-нататъшно укрепване на процедурните права на гражданите , и по-специално правата на децата и уязвимите граждани, когато са заподозрени или обвинени в престъпления.

4. Премахване на пречките пред пазаруването в ЕС - като се подобрят правилата за разрешаване на трансгранични спорове за малки суми при покупка на продукти онлайн или в друга страна от ЕС; европейската процедура за искове с малък материален интерес може да помогне на потребителите да получат бързо парите си обратно; както и като се работи за създаване на онлайн инструмент, който да направи покупките на цифрови продукти по-прозрачни и да позволи на гражданите да сравняват цените в различни държави

5. Насърчаване на предоставянето на целенасочена и достъпна информация за ЕС - като се даде достъп до инструменти за електронно обучение на местни администрации и се предостави полезна за гражданите информация към кого да се обърнат, за да решат проблемите си.

6. Засилване на участието на гражданите в демократичния процес - като се работи по начини за даване възможност на гражданите на ЕС да запазят правото си да гласуват на национални избори в тяхната родна страна. Практиката в някои страни членки да лишават гражданите си от правото им на глас, ако са се преместили в друга страна от ЕС, в действителност е равносилна на наказване на гражданите за това, че са упражнили правото си на свободно движение.

Докладът за гражданството на ЕС от 2013 г. заема централно място в Европейската година на гражданите и отчита напредъка, постигнат след първия доклад през 2010 г. (вж. IP/10/1390 и MEMO/10/525), като Комисията посочва какво е постигнато по 25-те действия, обявени през октомври 2010 г.

Инициативата последва приемането от Комисията на последния доклад за прилагането на Хартата на основните права на ЕС (вижте IP/13/411 и MEMO/13/411), включително на права на гражданите като правото на защита на личните данни. Документът е придружен от доклад за напредъка към по-ефективно гражданство на ЕС, проследяване на прилагането на правата на гражданите на ЕС – като правото на свободно движение, политическите права или правото на консулска закрила— и на борбата с дискриминацията въз основа на националност.

Гражданите на ЕС се сблъскват с препятствия в ежедневието си, когато упражняват своето право на свободно движение. Комисията се вслушва в техните проблеми и действа за укрепване на правата на гражданите. Докладът за гражданството на ЕС от 2013 г. се появява точно навреме в разгара на дебата за бъдещето на Европейския съюз. Задълбочаването на интеграцията трябва да върви ръка за ръка със засилване на демократичната легитимност.

В доклада за гражданството от 2013 г. Комисията също така отчита скорошните постижения и посочва оставащите препятствия, които пречат на гражданите да се възползват изцяло от правата си.

През 2010 г. Европейската комисия прие първия доклад за гражданството на ЕС, съдържащ списък с 25 конкретни действия за преодоляване на проблемите, с които се сблъскват гражданите на Съюза, когато упражняват правата си. Оттогава Комисията работи, за да изпълни обещаното чрез: утвърждаване на правата на близо 75-те милиона жертви на престъпления годишно в целия ЕС (IP/11/585); премахване на излишните формалности при регистрацията на автомобил в друга държава от ЕС за 3,5 милиона души всяка година, което води до икономии от 1,5 млрд. евро (IP/12/349); премахване на допълнителните такси при плащане с кредитна карта и на предварително отметнатите полета на уебсайтовете при пазаруване онлайн (MEMO/11/675); укрепване на правата на справедлив съдебен процес за всички граждани на ЕС, което засяга близо 8 милиона производства всяка година (IP/12/430, IP/10/1305); поясняване на имуществените права на 16-те милиона международни двойки в Европа (IP/11/320).

#Европейска комисия #доклад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници