Eвропейската комисия атакува Motorola за злоупотреба с патенти

Eвропейската комисия атакува Motorola за злоупотреба с патенти
A A+ A++ A

Eвропейската комисия излезе със съкрушително за Google становище относно патентите на Motorola и политиката на компанията по тяхното лицензиране. Според становището на комисията Motorola най-вероятно нарушава европейските антитръстови закони. Решението е плод на разследване, което стартира миналата година по искане на Apple и Microsoft, които единодушно твърдяха, че Motorola не спазва задължението си да лицензира своите фундаментални патенти на принципа FRAND (честни, разумни и недискриминиращи условия).

Комисията е установила, че в Motorola са злоупотребили с патентите си особено по отношение на Apple в дело, засягащо мобилните телефони на компанията от Купертино. Според комисаря Хоакин Алмуния "защитата на интелектуалните права е крайъгълен камък на иновацията и растежа, но същото важи и за конкуренцията. Мисля, че компаниите трябва да отделят време за иновации и конкуренция на база на предлаганите продукти, а не чрез злоупотреба с интелектуалните си права да задържат конкуренцията, иновацията и потребителския избор".

Според Европейската комисия автори на фундаментални патенти не би трябвало да имат правото да спират от продажба конкурентни продукти, защото една такава практика би нанесла вреди на потребителите. За момента решението на ЕК е предварително и Motorola има право да отговори писмено на обвиненията. Ако притежаваната от Google компания обаче не намери достатъчно убедителни аргументи, за да подкрепи своята теза, то е твърде вероятно Европейската комисия да й наложи глоба от 10% от глобалния оборот.

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-406_en.htm?locale=en

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници