Нов блок на АЕЦ „Козлодуй“ не е бил обсъждан

Нов блок на АЕЦ „Козлодуй“ не е бил обсъждан
Строежът на нов ядрен реактор на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ никога досега не е бил обсъждан, заяви Сергей Цочев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Строежът на нов ядрен реактор на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ никога досега не е бил обсъждан, заяви председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Сергей Цочев.

„С Агенцията за ядрено регулиране никога не е обсъждан въпросът за строеж на нов ядрен блок на АЕЦ „Козлодуй“, каза той на специален брифинг, цитиран от БГНЕС.

Днес Сергей Цочев представи резултатите от стрес-тестовете на АЕЦ „Козлодуй“, направени в края на миналата година, които потвърждават, че атомната централа е напълно безопасна.

„Всичко това се предхожда от решение на Министерския съвет, а такова в момента няма“, коментира Цочев в отговор на въпрос относно изказването на икономическия министър Трайков от тази сутрин, който каза, че нов блок на действащата централа би било по-доброто решение.

„Неофициално е заявено намерение за повишаване на мощността на 5 и 6 блок в АЕЦ „Козлодуй“ - това предполага изменения в лицензията, обосновка на безопасността и скоро ще започнем разговори на тази тема“, добави председателят на АЯР.

По думите му друг е въпросът за удължаване на живота на двата реактора съответно след 2017 г. и 2019 г.

„Има достатъчно време това да се направи в рамките на закона и на нормативната уредба“, посочи още Цочев.

„Искането е за увеличение с 4% на топлинната мощност“, поясни зам.-председателят на АЯР Борислав Станимиров.

„Площадката на АЕЦ „Белене“ е одобрена за строеж на ядрена централа и това не е отменяно. В напреднала фаза сме на одобряване на проекта за строеж на централата. В правомощията също на правителството са евентуални други решения“, каза още председателят на АЯР.

АЕЦ „Белене“ значително превъзхожда нивото на безопасност на поколението реактори, което се експлоатира в България и в останалите части на света, подчерта Цочев.

Считаме, че докладът от стрес-тестовете е сериозна стъпка в процеса за одобряване на проекта.

„АЕЦ „Белене“ е подготвена за събития, надхвърлящи проектните основи, посредством активни и пасивни системи, предназначени за управление на тежки аварии, без да допускат значими радиоактивни изхвърляния в атмосферата. Засега няма икономическа оценка на мерките, които ще бъдат предприети, но средствата няма да бъдат много“, убеден е Сергей Цочев.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите