RIM се готви да лицензира BlackBerry OS 10 на HTC и Samsung?

RIM се готви да лицензира BlackBerry OS 10 на HTC и Samsung?
A A+ A++ A

Изминалата година не беше особено добра за канадската компания RIM и няма да е пресилено, ако я определим като катастрофална. Освен продължилото няколко дни прекъсване на услугите й в различни части на света, дойде забавянето на следващото поколение от смартфоните BlackBerry, а и стана ясно, че за да видим първите продукти с операционната система BlackBerry OS 10, ще трябва да изчакаме средата на тази година. Разочароващи се оказаха и продажбите на първия таблет на RIM, цената му беше намалена на няколко пъти, а отзивите за устройството бяха преобладаващо негативни, което до голяма степен се дължи на софтуерните му недостатъци. Като резултат от това цената на акциите на компанията се срина до рекордни нива - спадът за 2011 г. е 75%.

Преди дни се заговори, че заради натиск от страна на акционерите има вероятност двамата председатели на борда на директорите, които са и съоснователи на RIM - Майк Лазаридис и Джим Балсили, да отстъпят поста си. Като потенциален кандидат за мястото се спряга името на Барбара Стимиест, която е в борда на директорите на компанията от 2007 г.

От анализатор на Jefferies & Co. идва нова информация, според която е много вероятно Research in Motion да лицензира платформата BlackBerry OS 10 и на други производители на смартфони. Според нея е възможно RIM да се съгласи на подобна сделка с компании като Samsung, HTC и може би други. Това навярно ще означава край за хардуерното подразделение на RIM, но пък ще позволи на софтуерния отдел да продължи да съществува, което като цяло ще спаси и компанията. Освен това ще помогне за разширяването на екосистемата на BlackBerry. И HTC, и Samsung са обвързани сериозно с Android, макар че и двете компании правят телефони и с Windows Phone. В допълнение, корейската компания има и своя мобилна ОС.

Информацията е интересна, но не може да не отбележим, че RIM не се представя особено добре в софтуерно отношение. Платформата QNX, която е в основата на таблета PlayBook и на която ще бъдат базирани бъдещите телефони на компанията, се оказа трудна за работа. Това беше причина таблетът да бъде лишен от важни софтуерни функции, а обещаният ъпдейт беше отложен неколкократно и засега премиерата му ще бъде през февруари. По същите причини беше забавена и премиерата на BlackBerry OS 10 и първите смартфони с нея.

http://blogs.barrons.com/techtraderdaily/2012/01/04/rim-jefferies-says-moving-toward-licensing-bb-software/

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници