Румен Петков: Докато ръководех МВР, имаше контрол над подслушванията

Румен Петков: Докато ръководех МВР, имаше контрол над подслушванията
Румен Петков Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Докато аз ръководих Министерство на вътрешните работи (МВР), там се осъществяваше контрол над подслушванията. Това заяви Румен Петков от БСП на пресконференция във Варна на въпрос дали е имало паралелна структура, която се е занимавала с подслушванията, докато Румен Петков е бил министър на вътрешните работи, предаде радио „Фокус”.

Като пример за този контрол Петков посочи констатирано незаконно подслушване през 2008 година, за което е сезиран тогавашният главен прокурор Борис Велчев. „Ако не греша сигналът беше подписан от главния секретар на министерството ген. Валентин Петров и моят заместник тогава Румен Андреев”, отбеляза Румен Петков. Той обаче коментира, че „за съжаление тогава не са последвали такива действия, на каквито сме свидетели сега”.

„За мен ще е много интересно как ще приключат действията на прокуратурата”, заяви Петков. Според него – „за да се повдигнат обвинения на четирима служители в тази най-специфична в държавата служба и месец по-късно обвиненията да бъдат снети – това е един особен подход”. Румен Петков обясни още, че по това време е нямало кетчери (автомобили с техника за подслушвания), като споменаваните днес кетчери са заявени по време на управлението на Тройната коалиция.

„Въпросните автомобили бяха доставени в края на 2009 г. и тук големият проблем на Цветан Цветанов е, че няма разписана нормативна уредба за тяхното ползване”, отбеляза Петков и подчерта, че заедно със своя заместник Горан Йонов е започнал изготвянето на подобна уредба. „Кетчерите са специализирано производство по поръчка и са със специална доставка. За да бъдат въведени в експлоатация е необходима процедура на съгласуване с доставчика”, обясни Румен Петков.

#подслушване #Цветан Цветанов #автомобили

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници