Топадвокат на серийни убийци ще защитава Джохар Царнаев

Топадвокат на серийни убийци ще защитава Джохар Царнаев
Джохар Царнаев
A A+ A++ A

Обвиненият за атентата в Бостън, при който загинаха трима души, а над 180 бяха ранени, Джохар Царнаев ще бъде защитаван в съда от известната адвокатка Джуди Кларк. Тя е известна като защитник на серийни убици, осъдени на смърт, съобщава Асошиейтед прес.

Адвокат Кларк е защитавала и Джаред Лофнър, който през 2012 г.  избегна смъртната присъда, след като пледира виновен за стрелбата в Аризона. При атентата тежко пострада Габриел Гифърдс от Конгреса.

Математикът Тед Качински също е използвал услугите на Кларк. Известният с прякора „Унабомбър“ изпращаше по пощата писма бомби. Друг клиент на адвоката е Сюзан Смит, удавила двете си малки деца през 90-те години.

По-големият брат Тамерлан Царнаев беше застрелян от полицаи при преследване четири дни след атентатите на 15 април в Бостън.

Брат му Джохар беше тежко ранен при залавянето му и настанен в болница в критично състояние.

19-годишният Царнаев, който бе заловен на 19 април, е подал в Бостънския федерален съд молба за назначаването на Кларк и още един адвокат като негови защитници.

Прокурорите и адвокатите по делото срещу него вече започнаха разговорите за постигане на споразумение, в рамките на което срещу сътрудничеството си обвиняемият може да избегне смъртната присъда.

Царнаев е обвинен за използване на оръжие за масово унищожение.

Майката на братята Тамерлан и Джохар Царнаеви – Зубейдат, била заподозряна в тероризъм, като още през 2011 година е фигурирала в списъка на ФБР.

Тя е била разпитвана неколкократно от ФБР относно по-големият й син - Тамерлан, който загина при престрелка с полицията часове след атентата.

През 2011 година Русия е информирала САЩ относно Царнаева, след като ФБР е поискало данни за нейния син Тамерлан и за евентуалните му връзки с екстремисти, съобщават запознати източници.

Тогава Зубейдат и Тамерлан Царнаеви са включени в базата данни на Националния контратерористичен център на САЩ.

ФБР обискира  дома на 24-годишната Катрин Ръсел - вдовицата на Тамерлан Царнаев. Агентите изнесли няколко чанти и от къщата на родителите на Ръсел.

Върху останки от едно от двете взривни устройства, използвани за терористичните нападения по време на Бостънския маратон, са намерени следи от женска ДНК. Това е и една от причините за посещението на ФБР при семейството на Ръсел.

Миналата седмица кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг заяви, че двамата атентатори от Бостън Тамерлан и Джохар Царнаеви имали намерение следващата им мишена да бъде Таймс скуеър.

По думите на шефа на полицията на Ню Йорк Рей Кели братята от чеченски произход имали намерение да „си направят купон“ в най-големия град на САЩ.

Идеята им дошла спонтанно, докато двамата обикаляли Бостън след атентата с джип „Мерцедес“, чийто шофьор взели за заложник.

#САЩ #Бостън #маратон #Джохар Царнаев #Тамерлан #Джохар #Зубейдат #Ню Йорк #Майкъл Блумбърг #атентат #Джуди Кларк #ФБР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници