Жельо Желев: СДС не трябва отново да допуска БСП до властта

Жельо Желев: СДС не трябва отново да допуска БСП до властта
Президентът Жельо Желев изрази своето пълно одобрение по повод факта, че за предстоящите избори единствено в листите на СДС няма лица, свързани с бившата „Държавна сигурност”. Снимка: "24 часа".
A A+ A++ A

Жельо Желев: добрите неща, направени в България, са благодарение на СДС 29 Април 2013 | 17:47 ч. | Агенция "Фокус" София.

По покана на председателя на СДС Емил Кабаиванов първият демократично избран български президент д-р Жельо Желев се срещна и разговаря с водачите на листите в трите софийски МИР-а и зам.-председателя на СДС Любомир Ковачев€ Това съобщиха от "Раковски" 134, цитирани от агенция "Фокус".

„СДС беше създадено от обединяването на, както ги наричахме, „неформални граждански организации“ и движения с екологичен, синдикален, политически и защитаващ човешките права характер”, каза д-р Желев.

„И тогава някои смятаха това за недостатък – че СДС не е нещо единно, компактно. А всъщност се оказа предимство. На нас ни се отдаде да го направим плюс, защото, ако една организация е тотално еднаква, ако в нея няма различия, ако няма различни хора, с различни компетентности и възможности, с характери, тя не може да бъде действена и продуктивна.

С различието си ние привличахме всякакви хора, от всякакви среди, които искаха да участват в основаването на демократичния ред в България. При нас дойдоха и някои от старите партии, с които създадохме здрава връзка между новата антитоталитарна опозиция и старата антикомунистическа опозиция, която беше смазана от комунистическия режим през 1947 г. – с лагери, затвори, побоища, убийства. Тази пъстрота даде възможност на СДС да оцелее и в най-трудните моменти“, посочи д-р Желев.

По време на разговора си с Марио Топчийски, водач на листата на СДС за 24 МИР София-град, Константин Арабаджиев, водач в 25 МИР София-град, Любен Петров, водач в 23 МИР София-град и зам. председателя на СДС Любомир Ковачев президентът Желев подчерта, че и днес сред основните задачи на Съюза на демократичните сили е недопускането отново на власт на БСП.

По повод скандалите с подслушванията той отбеляза: „Навремето успяхме да наложим от основните обществени институции на държавата да бъдат изхвърлени първичните партийни организации на Комунистическата партия – от армия, полиция, съд, прокуратура, дипломатически корпус и пр.

Съветът ми към политиците е да се придържат към един нравствен идеализъм, не философски. За политиката много по-важен е нравствения идеализъм на хората, които я правят, отколкото философския. Тогава хората вярват – когато виждат, че правиш това, което и говориш. Не лъжеш, не се опитваш да представяш нещата такива, каквито не са“.

Обсъждайки мястото на идеализма в политиката, Жельо Желев допълни: „Политиката е обществена работа в най-пълния смисъл на думата, защото тя прониква навсякъде, и с нея трябва да се занимават хора, които да са и идеалисти. Политиката става мръсна работа, когато в нея влязат мръсници - хора зависими, със свой дневен ред, без морал”.

Президентът Жельо Желев изрази своето пълно одобрение по повод факта, че за предстоящите избори единствено в листите на СДС няма лица, свързани с бившата „Държавна сигурност” и изтъкна, че както до момента всички добри неща, направени в България, са благодарение на Съюза на демократичните сили, така и за в бъдеще тази отговорност отново стои пред него.

#избори #СДС #БСП #Жельо Желев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници