Сърбия и Косово се споразумяха

Сърбия и Косово се споразумяха
Снимка: offnews.bg
A A+ A++ A

Парламентът на Сърбия одобри с мнозинство споразумението за нормализиране на отношенията с Косово. Докладът беше поставен от Европейския съюз като предварително условие за приближаване на Сърбия към членство в съюза, пише "Стандарт".

Съгласието на правителствения доклад от страна на парламента означава потвърждаване на договора с косовските албанци. Скупщината не може да одобри директно този документ, тъй като може да ратифицира само международни споразумения, а договорът с Косово не се счита за такъв.

Идеята на споразумението е "да бъде или да не бъде, не само за (сърбите) в Северно Косово, но и за самата Сърбия", предупреди преди гласуването премиерът социалист Ивица Дачич. Той се аргументира, че ако Сърбия не се съгласи да нормализира своите отношения с бившата си провинция, ще се превърне в "европейска Северна Корея".

В отговор на критиките, че неговото правителство е продало Косово, за да си осигури дата за започване на преговори за членство в Европейския съюз, Дачич подчерта, че постигнатата договореност не означава, че Сърбия признава бившата си провинция за независима държава.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници