АФП: Скандалът с подслушванията засяга ГЕРБ

АФП: Скандалът с подслушванията засяга ГЕРБ
A A+ A++ A

Българската консервативна партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов, макар и все още сочена за победител на парламентарните избори на 12 май, изглежда засегната от скандала с подслушването на политици, съобщава Франс прес, позовавайки се на експерти от социологически институти, цитирани от БГНЕС.

Агенцията цитира данни на „Медиана“, показващи стопяване на аванса на партия ГЕРБ, която има подкрепа от 23,3% според допитване от 19 до 22 април, спрямо 26,4% при предишната анкета, осъществена между 5 и 9 април. Българската социалистическа партия също губи подкрепа с 21,4% спрямо 23,7%, но все пак намалява леко преднината на консервативната партия, показват още данните на „Медиана“.

Франс прес цитира и анализатора на социологическия институт „Галъп“ Андрей Райчев, който дори говори за поражение на изборите на ГЕРБ „в резултат на скандала“. На 15 април прокуратурата в София съобщи, че е открила „практики във вътрешното министерство, създаващи условия за нерегламентирано подслушване“ на високопоставени политици и бизнесмени, припомня агенцията. При сформирането на служебно правителство след оставката на 20 февруари на Бойко Борисов президентът Росен Плевнелиев също бил подслушван, съобщи председателят на БСП Сергей Станишев, позовавайки се на анонимен доклад.

Еврокомисар Кристалина Георгиева, министри, лидери на партии и бизнесмени също били наблюдавани. Вчера министърът на земеделието в правителството на Борисов Мирослав Найденов заяви, че всички членове на кабинета имали усещането, че са били подслушвани от службите на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който в момента е председател на предизборния щаб на ГЕРБ.

Найденов незабавно беше изключен от партията. Бойко Борисов заяви през януари 2011 г., че високопоставени представители на правителството били „спорадично подслушвани в рамките на борбата с корупцията и злоупотребата с власт“, отбелязва Франс прес.

#Бойко Борисов #Андрей Райчев #София #Росен Плевнелиев #ГЕРБ #БСП #Сергей Станишев #Кристалина Георгиева #Цветан Цветанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници