БСП за скандалните записи: Това държава ли е?

БСП за скандалните записи: Това държава ли е?
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Няма как човек да не е шокиран от съдържанието на тези записи. Първото, което прокуратурата трябва да направи, е спешна проверка на самите файлове и на тяхното съдържание. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на нарочна пресконференция.

Ако се окаже, че са автентични, става ясно, че независимо че Борисов и Цветанов не са на власт, те реално контролират държавата. При тях идват прокурори на оперативки. Става ясно, че по същество контролът на ГЕРБ върху държавата е запазен. Това е най-малкият проблем, тъй като от записите става очевидно, че подателят на тези сигнали е един от тези, които извършват тази незаконна дейност на СДОТО. Работата продължава и се изпълняват нарежданията на началниците. Очевидно става дума за 15 април, 8.30 ч., денят, в който прокуратурата изнесе информация за проверката по първия сигнал за незаконното подслушване, заяви Станишев, цитиран от БГНЕС.

Скандално е, че независимо от това, че съдебната власт трябва да бъде независима, се предоставя информацията на бившия премиер, за да може той да вземе мерки и политическа реакция. И това е по-малкият проблем. От разговора излиза, че по същество върви дискусия как да бъде възпрепятствано правосъдието, а това е тежко криминално престъпление, подчерта лидерът на БСП.

Участниците в този разговор са градският прокурор на София, бившият премиер и бившият земеделски министър и това е нещо, което преоткрива задкулисието на 4 г. управление на ГЕРБ. Тук не става дума за Цветанов, за него всичко е ясно. Става дума за Борисов, който почти 4 г. беше премиер. Видимо е, че това е манталитетът и начинът на управление на българската държава в толкова продължителен период, който унищожава държавността, това държава ли е? Можем ли да говорим за европейска държава при този начин на управление, когато премиерът командва прокурорите и взема решение по същество какви решения да огласи прокуратурата, до какви заключения да стигне, заяви Станишев и попита има ли Конституция в нашата държава, има ли разделение на властите, кой е началникът на градския прокурор - Бойко Борисов.

Станишев каза и че е очевидно, че в разговора се обсъжда проверката на скандалните обществени поръчки. „Става ясно от думите на Борисов, че въпросът е по-сложен, защото тук се говори за европейски пари, но с пълното съзнание, че трябва да бъде извършено закононарушение. Това е страшно. За каква справедливост и нов морал, за какво говорим изобщо. Вчера разбирам, че Борисов е казал, че той е следващият президент, това ли е президентът, който българите искат да видят, това ли е държавата, в която искаме да живеем, по този начин управлявана“, попита Станишев. Той допълни, че прокуратурата трябва да си върши работата.

Тук отговорността е на Бойко Борисов, Цветан Цветанов е само изпълнителят на незаконните подслушвания, на натиска и рекета върху бизнеса, на притискането на хора и начина на правенето на избори в една европейска страна. Трябва да се мисли как да спасяваме държавата преди и след изборите, които трябва да бъдат честни и справедливи, продължи Станишев. Тук трябват решителни действия за пречистване - прокуратурата трябва да върне усещането за държавност, за работещи институции и за правов ред, е оценката на червеният лидер. Нямам намерение да коментирам думите на Борисов, той си призна за разговора с Мишо Бирата, от което нищо не последва, а този скандал в момента е изпитание за институциите - какво ще проверяват - съдържанието или действието, запита той. Питам се г-н Борисов осъзнава ли какво е извършил - възпрепятстване на правосъдието, най-малко. По-важното е обаче хората да разберат, защото се засягат правата на всеки един от нас, защото се гази Конституцията, смята лидерът на БСП.

Бивши министър и депутат от ГЕРБ извеждат семействата си от страната - това как се нарича, а другите, обикновените българи, които са заплашвани, къде да си изведат семействата, продължи с въпросите Станишев. Изпитвам вече срам, че съм българин, коментира той излизането на скандала извън границите на държавата в чуждестранните медии. Тук става дума за система, която е рак в институционално отношение, продължи червеният лидер.

Скандален е фактът, че независимо че съдебната власт трябва да е независима, се предоставят факти, които говорят за обратното, е тезата на лидера на БСП. В записа става дума за това как да бъде възпрепятствано правосъдието, а това е тежко криминално престъпление на Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов. Така се преоткрива задкулисието на 4 г. управление на ГЕРБ, добави Станишев. Тук вече не става дума за Цветанов, той е ясен, а за Борисов - видим е начинът и манталитетът на управление на държавата. Това държава ли е, и то европейска, след като бивш премиер командва прокурорите и се взема решение до какви заключения да стигне тя? Става очевидно от записа, че Борисов е началник на градския прокурор. Това е политическа клика, превзела държавата, обобщи Станишев.

В записа се говори и за скандалната обществена поръчка, спечелена от пиарките на Мирослав Найденов. Страшно е, че се готви закононарушение - за какъв морал става дума. Вчера бил казал, че той се готви за следващ президент. От изнесените файлове става ясно, че те са хора, които се чувстват над закона и си живеят в някакъв свой свят, смята Станишев. Тук изобщо не коментирам езика и кой е подслушван - манталитетът е показателен. Национална отговорност е на прокуратурата да си свърши работата. Заради сигнала, адресиран до мен, прокуратурата показа последователност, добави той.

Задавам въпросите - къде е президентът, къде е служебното правителство, къде е ВСС, кой управлява съдебната система, осъзнавате ли последствията за държавността и за европейското ни бъдеще, запита отново Станишев. Ние смятаме, че Борисов и Цветанов са едно цяло, вече не е важно толкова кой от кого точно е зависим при двамата, е мнението на бившия депутат Петър Курумбашев.

#Мирослав Найденов #Борисов #Кокинов #записи #скандал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници