Бойко Найденов за скандалните записи: Много престъпления се вършат у нас!

Бойко Найденов за скандалните записи: Много престъпления се вършат у нас!
На риторичния въпрос, че правенето на такива записи без разрешение е престъпление, Бойко Найденов каза: „Определено явно много престъпления се вършат в нашата държава, които не би трябвало да се вършат“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

За мен един човек – независимо какво положение заема – би трябвало да спазва определени граници в общуването. Това каза директорът на НСлС Бойко Найденов, помолен за коментар от БГНЕС дали е нормално прокурори и държавници да си говорят по този начин.

Бойко Найденов, който бе на следствения експеримент за атентата в Сарафово, обаче уточни, че е видял само няколко реда от записите, които изтекоха днес. Той подчерта, че не е морален съдник и не знае дали тези записи са автентични, или не и как са получени. На риторичния въпрос, че правенето на такива записи без разрешение е престъпление, Бойко Найденов каза: „Определено явно много престъпления се вършат в нашата държава, които не би трябвало да се вършат“.

Колкото до това, ако се окаже, че записите са автентични, дали това ще доведе до някакви последици за градския прокурор Кокинов, Найденов коментира, че не може да каже, и добави, че трябва да види за какво става въпрос. Той обаче няма впечатление към момента градският прокурор да се държи в изолация и да се държат в прокуратурата тайно от него дела.

„Дори напротив, аз мисля, че той беше ангажиран с най-тежките дела, които в момента започнаха, нали така, ако не греша“, коментира Найденов. Бойко Найденов, който наскоро бе избран от ВСС за втори мандат като директор на Националното следствие, е категоричен, че хора от кабинета „Борисов“ не са искали услуги от него. А иначе според него е лесно да се направи запис между трима души и начините са много, като най-лесният е единият от тях да си носи записващо устройство.

Вторият е да има монтирано записващо устройство на място на срещата, а третият от дистанционно да се записва. „Сигурно има и четвърти, и пети начин – може да се активира мобилният телефон, особено смартфонът – много са начините – те могат да ги намерят и в Интернет – описани са“, каза той. Според него се оказва, че може и всяка частна структура да записва подобни разговори, но той не знае дори какъв е разговорът, дори и къде е воден, както и дали е автентичен.

„Най-лошото, което всъщност се получава, е, че този метод за проследяване – записване на разговорите, би трябвало да се използва основно за борба срещу криминалните престъпници, лицата, които извършват криминални престъпления. Със сигурност в момента те са най-доволни, защото на наркотрафикант например ние в момента му даваме уроци как да се предпази утре от доказване на неговата престъпна дейност и бъдете сигурни, че това го правят“, коментира Найденов.

Той посочи, че престъпниците следят всяка изява, виждат как могат да бъдат проследени, записани, доказани и т.н. Според него прокуратурата винаги е работела, независимо че обществото няма голямо доверие към нея. „Прокуратурата винаги е работела, бъдете сигурни, че това, което ние правим, го правим с добри намерения – невинаги се получава, невинаги може…“, каза той и даде за пример разследването по атентата.

Помолен за личен коментар като директор на НСлС и зам.-главен прокурор за това каква е тази държава, в която е възможно да се провеждат такива срещи, ако са се провеждали и се правят записи, той отговори с една дума: Българска. „Това е Република България, ние сме граждани на Република България, вие, аз, тези, които са се срещали, тези, които са записвали – това сме ние. Не искайте нещо по-различно, шофьорите, които ни возят в градския транспорт, са същите българи – това сме“, коментира Найденов.

На констатацията, че това са хора, които са избрани да ни ръководят, той каза, че за това има избори и на всеки 4 години българският народ може да реши кой иска да ни управлява.

Тази сутрин няколко редакции получиха звукови записи от разговор между Бойко Борисов, градския прокурор Николай Кокинов и Мирослав Найденов. Разговорът е изпълнен с изключителни вулгарности, цинизми и обидни квалификации, които отправят участниците в срещата срещу прокурори, политици и журналисти. Звуковите файлове са изпратени от поща бойконайденовкокинов - boykonaydenov@mail.ru Най-много обидни и вулгарни квалификации има спрямо главния прокурор.

Към записите авторът на мейла пише и следното: „Ако мислите, че след 20.02.2013 г. Цветан Цветанов е спрял да ви подслушва сте се объркали. Но почти сигурен съм, че си го знаете. Защото аз съм един от тези, които ви подслушват. Служител съм на СДОТО, продължавам да работя там и върша каквото ми наредят началниците. А те вършат каквото им нареди Цветанов. В този мейл, защото аз не пускам сигнал, ви уведомявам за последния случай на нерегламентирано подслушване, в който аз участвах.

Защо пиша това? Защото днес 25.04.2013 г. Бойко Борисов заяви на българите, че Цветан Цветанов се е заклел в децата си, че не е подслушвал него. Е, не е така!". По същия начин преди десет дни медиите получиха секретни разработки срещу вече отстранения директор на ГДБОП Станимир Флоров. По-късно стана ясно, че всички документи са автентични.

#Мирослав Найденов #Бойко Найденов #записи #Кокинов #Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници