Руските спецслужби предупреждавали ФБР за Царнаеви през 2011 г.

Руските спецслужби предупреждавали ФБР за Царнаеви през 2011 г.
ФБР разпитали Тамерлан Царнаев, но не им се сторил подозрителен. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Американските спецслужби са били предупредени от руските си колеги за възможните връзки на Тамерлан Царнаев – убития, заподозрян за атентата в Бостън, с радикални организации още през 2011 г., предаде РИА „Новости“, цитирана от агенция „Фокус“.

Скандалът се разрази в САЩ в четвъртък, когато стана ясно, че Русия през март 2011 г. е предупредила ФБР за потенциалната опасност, която представлява по-големият от братята Царнаеви, а половин година по-късно руската страна е изпратила същия сигнал и на ЦРУ.

Представителите на ФБР от своя страна твърдят, че са реагирали на руските предупреждения, като са разпитали Тамерлан Царнаев и неговите роднини, а също така са проверили неговите връзки и контакти, но към онзи момент не открили нищо подозрително.

Според АФП пътуване на Тамерлан до Русия не е било забелязано от американското разузнаване заради правописна грешка.

Според сенатор от демократите присъствието на Царнаев в полет за Русия през 2012 г. е отчетено от митниците, но не и от разузнаването, тъй като служител на авиокомпания „Аерофлот“ е изписал погрешно името му.

По това време името на Тамерлан е фигурирало в базата данни с лица, заподозрени за терористична дейност, за чието присъствие в полети за чужди страни американските власти са задължени да проверяват.

По данни на бостънската полиция заподозрените за атентата в Бостън на 15 април Тамерлан Царнаев и брат му Джохар, при който бяха убити трима души и бяха ранени 264, са разполагали с още шест взривни устройства.

Едната бомба била изработена от тенджера под налягане, каквито бяха и взривните устройства на маратона в Бостън, а други пет са били изготвени от парчета метални тръби.

Тамерлан и Джохар Царнаеви планирали атентати и в Ню Йорк, където вероятно са имали намерение да използват и другите бомби.

#Тамерлан Царнаев #Джохар Царнаев #Бостън #ФБР #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници