ЕК: Не обвързваме членството на България в Шенген с докладите

ЕК: Не обвързваме членството на България в Шенген с докладите
Все пак Жозе Барозу смята, че посланията за борбата с корупцията в рамките на тези два различни инструмента трябва да бъдат съгласувани. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия няма да подкрепи каквато и да била официална връзка между присъединяването на България към Шенген и Механизма за сътрудничество и проверка, обяви председателят на ЕК Жозе Барозу в отговор на запитване на Моника Панайотова от Групата на ЕНП (ГЕРБ) в Европарламента, съобщиха от пресцентъра на ЕНП.

„Комисията многократно е изразявала ясно пълната си подкрепа за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, както и усилията на правителствата им в тази посока“, изтъква Барозо.

Въпреки че в своя отговор председателят на ЕК отбелязва, че „няма официална връзка между механизма за сътрудничество и проверка и доклада на ЕС за борбата с корупцията“, той посочва, че „посланията за борбата с корупцията в рамките на тези два различни инструмента трябва да бъдат съгласувани, тъй като действително е налице тематично припокриване“.

#България #Шенген #Механизма за сътрудничество и проверка #Румъния #Жозе Барозу #ЕК #ЕП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници