Меглена Кунева: Ще премахнем държавния рекет над бизнеса

Меглена Кунева: Ще премахнем държавния рекет над бизнеса
Битката за нормална, просперираща и европейска България започва на 12 май, казва Меглена Кунева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Госпожо Кунева, как оценявате предизборната кампания? Какви са впечатленията Ви от пътуванията в страната?

Пътуванията в страната, срещите и разговорите с хората ме зареждат, за да продължа кампанията си. Най-силно впечатление ми прави, че хората наистина имат желание за промяна в страната. Непрекъснато си говорим за икономиката, за безработицата, за бедността и какво трябва да се направи за тях.

Това искам да кажа и за предизборната кампания – разочарована съм, че повечето партии се занимават с въпроси, които не са близки до хората.

Очаквате ли манипулация на изборния вот? Какви индикации имате, за да мислите така?

За съжаление, очаквам сериозни изборни манипулации. Вижте подслушваните политици и журналисти, вижте депутатите, разхождащи се с чували с бюлетини, вижте изпочупените офиси на „Движение България на гражданите“. Всичко това ясно показва, че ще има опити и тези избори да бъдат манипулирани. Но както казах по-горе, срещите с гражданите ме зареждат достатъчно, за да продължа да се боря за нормалността в страната си. Едно от първите неща, по които ще работя след изборите, е следващият път, когато партиите трябва да се борят за гласовете на хората, да няма манипулации, да няма сплашвания и да имаме нормални европейски избори, в които всеки е свободен да изрази своята позиция.

До каква степен скандалът с подслушването ще ощети ГЕРБ?

Личните ми наблюдения показват, че скандалът се отразява негативно на мнението за ГЕРБ в няколко много важни групи от хора – на първо място, нормалните, интелигентни граждани намират безпардонното подслушване за неприемливо в една европейска страна, също така хората от бизнеса започнаха да се чудят докъде могат да стигнат подслушванията, дали например една фирма с 5 или 10 работници не може да бъде подслушвана, за да бъде проследено дали е угодна на управляващата тогава партия.

В крайна сметка с този скандал ГЕРБ започнаха да губят доверието и на международната общност – на нашите евроатлантически партньори и на всички други наши приятели по света, които очакват от нас свобода на инициативата и икономическо развитие.

Как оценявате позицията на президента Плевнелиев по изнесените от прокуратурата данни?

Бих предпочела да не коментирам наполовина изнесени данни и наполовина изказани позиции. Нека да оставим прокуратурата да свърши цялата си работа – да повдигне обвинения, да ги докаже, да изнесе всички детайли. Към момента единственото ясно е, че огромните нарушения, ставали около подслушванията, не може да не са били добре известни на тогавашния министър на вътрешните работи.

Искрено се надявам този път да не бъде оказван натиск върху прокуратурата и накрая всички ние да видим наистина раздадено правосъдие в страната си.

От какво се вълнуват повече хората – от темата с подслушванията или от безработицата и факта, че обедняват?

Хората се вълнуват от всичко, което се случва в страната. Аз всеки ден съм в различен град, в различно село и разговарям с хората по различни теми. Много по-често говорим за икономиката, безработицата и бедността, за децата, които напускат България и не се връщат, за държавата, която винаги се меси там, където не й е работата, и никога я няма, когато гражданите имат нужда от нея.

Понякога говорим и за подслушванията, за това, че държавата защитава и създава монополите. Струва ми се, че в крайна сметка хората искат само България да бъде нормална страна, в която се спазва върховенството на законите и в която държавата ти помага, а не ти пречи. За това ще работя и аз.

Ако си позволим да използваме думата война, на война с какво излиза Вашата партия?

Ние излизаме на война с ненормалността. Това е нашата мисия. Преди 8 години подписах договора за присъединяване на България към Европейския съюз и, повярвайте ми, страната, която си представях тогава, не е страната, в която днес живея. Тогава вярвах, че няколко години след като страната влезе в Европейския съюз, ще се превърне в просперираща, динамична и развиваща се европейска страна, в която животът ще бъде уреден по ясни и еднакви за всички правила.

Представях си, че децата ще ходят да се обучават в най-престижните университети по целия свят и след това ще се връщат, за да работят за себе си, за семействата си и за страната си. Това, което се случи през тези години, не беше това, което си представях. Това е и моята война – тя е както политическа, така и лична.

Войната ми е срещу ненормалността, срещу неспазването на законите, срещу това едни хора да се облагодетелстват за сметка на други.

Кои са първите три неща, които бихте направили, ако „Движение България на гражданите“ получи доверието на хората на изборите през май? Кои са трите стъпки, които ще предприемете за съживяване на икономиката?

Ето това са най-важните въпроси – каква работа ще свършат политиците след изборите. В нашата програма ние ясно сме написали кои са най-важните реформи, които трябва да бъдат направени веднага след изборите. В икономиката на първо място трябва да премахнем държавния рекет от малкия и средния бизнес – според нашите анализи и разчети само това действие ще върне на България 150 хил. работни места за по-малко от 2 години.

Вследствие само на това икономиката ще започне да расте с около 5% на година, а доходите ще се увеличават с двойно повече – 10%. Заедно с това ще започне война на всички фронтове с монополите и проектираните и протектирани от страната предприятия, които, от една страна, унищожават доходите на домакинствата, а от друга, крадат бизнеса на малките и средните предприятия.

На трето място ще поставя, че е от изключително значение да продължат да се използват еврофондовете, и от разчетите, които виждам, ми се струва, че има потенциал за това усвояването да се ускори значително. Трябва сериозно да затегнем и контрола при обществените поръчки. Както виждате, стъпките не са три, а много повече.

Въпросът е да има хора, които наистина искат да свършат работа и освен това все пак да знаят как да го направят.

Защо смятате, че сте най-неудобният конкурент на ГЕРБ?

Струва ми се, че това е видимо – аз и хората около мен сме точно обратното на това, което ГЕРБ са. Нашата мисия е да върнем нормалността в България, да изгоним калинките и да създадем общество, в което всеки има равен шанс – без значение дали се познава с премиера, или не. За това сме неудобни на ГЕРБ.

Какво мислите за прецизността на социологическите проучвания от последните седмици, според които ГЕРБ продължава да получава по-висока подкрепа?

В едно нормално общество като това, което Ви представям в последните минути, не е мой ангажимент да коментирам достоверността на социолозите. Те сами трябва да работят върху прецизността си и да бъдат максимално обективни и точни. Трябва да Ви кажа, че аз самата действам на този принцип и се отнасям по еднакъв начин към социолозите, без значение/независимо дали дават на „Движение България на гражданите“ 4% или 9%.

Как оценявате рейтинга на „Движение България на гражданите“?

Чувствам се доволна и усещам сила да продължа напред, когато видя искрена подкрепа за „Движение България на гражданите“. Аз не броя проценти и не гледам рейтинги, а се опитвам да работя за хората. Искрено вярвам, че когато човек свърши добра работа, гласоподавателите ще го подкрепят заради свършеното. Това беше моят стил, когато бях главен преговарящ, когато бях еврокомисар, и това е моят стил днес.

Да сте ме чували тогава да излизам по телевизията и да говоря за рейтинга си? Не, разбира се. Просто направих всичко възможно, за да свърша работата за страната си, а след това и за всички европейци, а гражданите ми се отблагодариха с подкрепата си. Така ще работя и занапред.

Възможно ли е да промените позицията си, че „Движение България на гражданите“ няма да влиза в коалиция след изборите?

Не, няма как това да се случи. Разберете, че партиите, с които обявихме, че няма да се коалираме, разбиха моята лична мечта, както и мечтата на повечето българи – България да бъде нормална, просперираща и европейска страна, в която върховенството на закона се спазва, всички граждани са равни и държавата контролира монополите, а не ги поощрява. Аз се коалирам с всички граждани, които вярват в това.

„Движение България на гражданите“ предложи „31 неща, които ще променят нашия живот“. Как бихте отговорили на критики, че от някои лъха на откровен популизъм, тъй като не е ясно как ще бъдат финансирани?

Повечето от тези 31 неща не изискват голямо финансиране – повечето от тях показват как държавата може да бъде по-ефективна. Това е моята визия за страната – тя трябва да бъде ефективна като европейските страни. Но когато става дума за финансиране, аз винаги казвам, че ако държавата спре да защитава монополите за сметка на дребния и средния бизнес, икономиката веднага ще тръгне нагоре.

Допълнително в момента България разполага с масивния ресурс на евросредствата. Това е надеждата за българската икономика – вътрешна ефективност, тотална борба с монополите и финансовите потоци от Европа. Това са и целите, които ние, от „Движение България на гражданите“, сме си поставили в нашата програма.

Приключва ли битката с изборите на 12 май?

Битката за нормална, просперираща и европейска България започва на 12 май. Надявам се, че хората ще подкрепят мен, моя екип и преди всичко моята визия за това как България трябва да изглежда. Това, което им обещавам, е, че ще работя нашата мечта да се превърне в реалност и чак когато това се случи, чак тогава битката ще е приключила.

#бизнес #финансиране #избори #"България на гражданите" #Меглена Кунева #избори интервю #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »