В Астана се проведе заседание на ХХ сесия на Асамблеята на народа на Казахстан

В Астана се проведе заседание на ХХ сесия на Асамблеята на народа на Казахстан
На 24 април в Астана се проведе заседание на Асамблеята на народа на Казахстан. Снимка: Посолство на Казахстан в София
A A+ A++ A

В столицата на Казахстан - Астана, се проведе заседание на ХХ сесия на Асамблеята на народа на Казахстан, съобщиха за NOVINITE.BG от посолството на Казахстан в София.

Темата на ХХ сесия бе „Стратегия „Казахстан-2050“: един народ, една държава, една съдба“ и беше посветена на приетата наскоро Стратегия за развитие на Казахстан до 2050 година.

В заседанието участваха членовете на Асамблеята от всички региони на Казахстан, председатели на републикански и регионални етническо-културни обединения, народни представители, ръководители на централните изпълнителни органи, политически партии, религиозни обединения, неправителствени организации, представители на дипломатическия корпус, учени, журналисти.

Участниците в заседанието обсъдиха нови подходи към формирането на казахстанския модел за обществено разбирателство, а също така и дейността на Асамблеята на народа на Казахстан в рамките на основните стратегически направления.

В своето изказване на сесията президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев отбеляза, че икономическите и социално-политическите реформи са успешни, защото в страната има междуетнически мир и хармония.

След заседанието държавният глава връчи златни медали „Асамблея на народа на Казахстан – Единство“ на активни дейци, в това число на председателя на Българския културен център в Астана г-н Олег Дъмов.

В Казахстан живеят представители на повече от 130 различни етноса и 40 вероизповедания.

Асамблеята на народа на Казахстан е уникална обществена институция, създадена на 1 март 1995 година. В Асамблеята са представени всички етноси, живеещи в Казахстан. В Долната камара на Парламента на Казахстан – Мажилис, има квота за 9 депутати от Асамблеята на народа на Казахстан. По този начин в законодателния орган на страната е гарантирано представителството на интересите на различните етнически групи.

В Казахстан има повече от 100 национални училища, в това число 2 български – в Павлодарска и Актюбинска област.

#Казахстан #Астана #етноси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино