Започва изборният процес в Айова

Започва изборният процес в Айова
Съединените щати трескаво се готвят за предстоящите избори за поста на настоящия президент Барак Обама. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

В Айова ще бъде дадено началото на изборния процес, който ще излъчи кандидата на партията за поста на президента Барак Обама и ключовете за Белия дом.

В 19.00 часа (03.00 часа българско време) Голямата стара партия ще проведе „партийни срещи“ в 1774 района на щата, съобщиха световните издания, цитирани от БГНЕС.

Представители на всеки кандидат-президент ще изнесат речи, преди избирателите да пуснат бюлетините си.

След редица заплетени срещи на регионално и щатско ниво кандидатите ще излъчат „делегати“, пропорционално на своя дял от гласовете.

Делегатите пък в замяна ще участват в националната конференция през август, на която ще се избере официалният кандидат на Републиканската партия.

На конференцията през лятото Айова ще изпрати едва 28 от общо 2286 делегати, тъй като щатът е първият домакин на изборите и влиянието му е извън всякакви пропорции на площта му.

Въпреки това добре представилите се политици ще наберат инерция и преднина и ще тласнат напред кампаниите си.

Те ще си спечелят и вниманието на медиите, редица дарения и голям брой доброволци.

Резултатите от Айова, както и тези от щатовете Ню Хемпшир и Южна Каролина, освен това обикновено „разчистват“ полето и оставят на останалата част от страната само два или три варианта.

За разлика от партийните срещи на демократите, при републиканците няма възможност за промяна на кандидатите, отбелязва „Икономист“.

Но пък в случая гражданите гласуват едновременно, което прави вота по-публичен и позволява на поддръжниците на дадени кандидати да агитират приятелите и съседите си.

Очаква се избирателната активност да бъде ниска. Близо 119 000 души през 2008 г. предпочетоха Майк Хъкаби пред Мит Ромни.

Едва 88 000 обаче избраха Джордж У. Буш пред Джон Маккейн и останалите кандидати през 2000 г.

Това е една малка част от близо 650-те хиляди регистрирани поддръжници на Голямата стара партия в щата, където живеят малко над 3 млн. американци.

Участниците в тези избори обаче са възрастни, предимно бели и по-религиозни от останалите републиканци, които поначало са в напреднала възраст, предимно бели и много вярващи спрямо средното за нацията.

Това вероятно ще осигури добри резултати на кандидати като г-н Хъкаби, който бе бивш служител на баптистка църква.

Ще намали обаче и перспективите за по-умерени и центристки кандидати като г-н Ромни – бившия губернатор на Масачузетс.

Ниската активност и публичността на вота пък могат да донесат ползи на кандидатите като Рон Пол, който е виден либертарианец от Тексас.

#Барак Обама #президент #САЩ #Айова #щат #Белия дом #Републиканската партия #Ню Хемпшир #Южна Каролина #Мит Ромни #Джордж У. Буш #Джон Маккейн #Масачузетс #Тексас #Рон Пол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници