Израел: Режимът на Асад е използвал химически оръжия в Сирия

Израел: Режимът на Асад е използвал химически оръжия в Сирия
Според Брун на снимките се вижда пяна, излизаща от устата на жертвите, както и свити зеници, което е индикатор за използването на смъртоносен газ. Снимка: timesofisrael.com
A A+ A++ A

Сирийските правителствени войски са използвали химически оръжия, вероятно нервнопаралитичен газ, в сраженията срещу бунтовниците, заяви главният анализатор на израелската армия Итай Брун, цитиран от Reuters, предава „Дневник“.

Бригаден генерал Брун направи изявлението си ден след като министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл посети Израел. В момента разузнавателните агенции на двете държави все още проверяват какви оръжия са били използвани точно.

„Доколкото знаем, най-вероятно са използвани смъртоносни химически оръжия. Кои химически оръжия? Най-вероятно зарин“, коментира Брун.

Според него на снимките се вижда пяна, излизаща от устата на жертвите, както и свити зеници, което е индикатор за използването на смъртоносен газ.

Итай Брун смята, че силите на Асад стоят зад атаката срещу „въоръжените бунтовници на няколко пъти през последните месеци, включително в инцидента от 19 март“. Сирийското правителство пък обвини бунтовниците от своя страна.

Чък Хейгъл заяви в понеделник, че ако Асад използва химически оръжия, това ще промени стратегията на САЩ в сирийката криза.

„Това е трудно и опасно време, това е време, в което приятелите и съюзниците трябва да бъдат близо, по-близо отвсякога“, заяви Хейгъл по време на визитата си в Израел.

Усилията на ООН да разследва сведенията за химическа атака се провалиха заради отказ на сирийското правителство да допусне наблюдателите в други места освен Алепо, за където се смята, че е било извършено нападението.

#Сирия #Израел #САЩ #химическо оръжие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници