ДКЕВР: Потребителите ще поемат част от цената за „умните“ електромери

ДКЕВР: Потребителите ще поемат част от цената за „умните“ електромери
Харитонова обясни, че според европейските директиви, „умните“ електромери трябва да бъдат въведени поне на 80% до 2020 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Колкото и да не ми се иска, във всички случаи потребителите ще трябва да изплащат една част от въвеждането на „умните“ електромери“, заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Евгения Харитонова на заседание на комисията, съобщава „Фокус“.

Тя обясни, че според европейските директиви „умните“ електромери трябва да бъдат въведени поне на 80% до 2020 г.

„Ние нещо много обаче се подчиняваме на европейски директиви“, коментира Харитонова и подчерта, че според доклада на работна група въвеждането на подобен тип елетромери е икономически необосновано.

„Въпреки това за въвеждането на „умни“ електромери трябва да се търсят пари от европейски фондове, не трябва потребителите да изплащат тези електромери“, посочи председателят на ДКЕВР и отбеляза, че комисията може да задължи ЕРП-тата да търсят външни средства.

Според Харитонова обаче „не може и не трябва само една фирма, колкото и голяма или малка да е тя, да обслужва измерването на цяла България“.

ДКЕВР проведе обществено обсъждане днес относно въвеждането на интелигентни измервателни системи за измерване на електрическата енергия.

От ЧЕЗ заявиха, че приемат за нецелесъобразно задължителното въвеждане на такива системи, което ще доведе до покачване на мрежовата цена и ще натовари крайния потребител.

ЕВН заявиха, че имат готовност до 2020 г. да въведат „умните“ измервателни уреди на 80% или на 100% от потребителите.

Електроразпределителното дружество ЕНЕРГО–ПРО също изрази готовност да въведе такива „умни“ електромери, ако това бъде задължително.

#ДКЕВР #Евгения Харитонова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници