Кашъмов: Заканите към журналисти са най-тежкото посегателство над словото

Кашъмов: Заканите към журналисти са най-тежкото посегателство над словото
"Агентите на ДС са мощни и днес и днес те искат обществото да се развива по тайни, а не публични канали", заяви Александър Кашъмов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Без свобода на словото за едно общество няма бъдеще, не може да има и права на човека. Няма съмнение, че заканите и посегателство към журналисти са най-тежкото посегателство над свободата на словото. За съжаление държавата направи не необходимото, а не направи нищо, за да бъдат разследвани хората, които нападат журналисти". Това каза адвокат Александър Кашъмов на пресконференция в защита на журналиста Христо Христов, получил смъртна заплаха заради своята работа по разкриването на бивши кадри на ДС, предаде БГНЕС.

"Посегателството срещу Христов е посегателство изобщо срещу правото на хората в тази страна да знаят", категоричен е Кашъмов. С разкриването на документите за ДС ние виждаме, че техните кадри са проникнали във всички сфери на живота – от политиката до университета", добави той. "Тоест, тезата, че кадрите на ДС имат сериозно влияние в протичането на прехода ясно се доказва, още повече с тази заплаха се доказва и връзката на бившите агенти с организираната престъпност", смята Кашъмов.

"Това, което е сигурно, че агентите на тези тайни сили са мощни и днес, и днес те искат обществото да се развива по тайни, а не публични канали", добави юристът.

"В момента това, което прави Христо с неговата активност към архивите, той прави огромна услуга, не политическа, а всякаква на този народ", добави актьорът Руси Чанев."Ние просто сме атакувани като хора и ако наистина има обществено чувство във всеки гражданин той трябва да се интересува от тази работа, защото е бил дълбоко заблуждаван и лъган", добави той.

Разследващият журналист Христо Христов, основател и списващ независимия специализиран сайт desebg.com, e получил анонимна смъртна заплаха. За това съобщи самият той преди няколко дни. Заплахата е пусната в пощенската кутия на домашния му адрес. Той посочи, че това не е единственият опит за сплашването му, но е първият, директно насочен срещу семейството му.

#ДС #Александър Кашъмов #заплаха #Христо Христов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници