94 940 българи са с невалидни лични карти

94 940 българи са с невалидни лични карти
Снимка: МВР
A A+ A++ A

94 940 души у нас ползват невалидни лични карти, сочи справка на МВР към края на март тази година. 121 000 лични карти са издадени за първите три месеца на годината, което е средно около 40 000 на месец. До края на годината средно на месец изтичат по 16 000 лични карти, което е 2,5 пъти по-малко от издадените.

Независимо от факта, че се издават много повече лични карти от изтичащите, все още много хора не са подменили личните карти с изтекъл период на валидност в срока, който се изисква по закон. Към последния ден на март са изтекли и не са подменени: за 2010 г. - 21 161, за 2011 г. - 26 690, за 2012 г. - 44 193, за януари 2013 г. - 2896 документа. Това означава, че 94 940 граждани следва да бъдат санкционирани поради факта, че ползват невалидни лични карти, посочват от МВР.

Срокът, в който хората са длъжни да подадат заявление за подмяна на лична карта, е 30 дни от датата на изтичане на срока на валидността й.

123 ПОС терминала са осигурени за плащане на такси за лични документи, като е създадена организация през устройствата да се събират и глобите, определени при изгубени, неиздадени в срок или повредени лични документи, съобщават от вътрешното министерство.

Оттам напомнят, че на предстоящите парламентарни избори не може да се гласува без редовен документ за самоличност, така че гражданите могат да се възползват от новата услуга и така по-удобно и със заплащане само на държавната такса ще имат възможност да си издадат лични документи. Също така е създадена организация за издаване на лични карти не за 30 дни, а в най-кратки срокове, определени от закона и технологията на работа, съобщават от МВР.

#МВР #лични карти #срокове #санкции #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници